Понад 22 тисячі поліцейських та військовослужбовців Національної гвардії України забезпечуватимуть порядок під час поминальних днів. До цього у МОЗ рекомендували органам влади закрити для відвідування кладовища.

Як виконують ці рекомендації у Святогірську на Донеччині, де розташована скандальна Лавра РПЦвУ (УПЦ МП), дізнавались кореспонденти “5 каналу“.

На кладовищі Святогірська – маленького колись, курортного містечка поблизу Слов’янська – ні душі. По периметру висять попередження про заборону відвідин. Поруч із похованнями проїжджає поліція – контролюючи виконання наказу.

Зате у Святогірській лаврі – жодного контролю та жодних заборон. Людей тут небагато, але від самого ранку до святині постійно тягнуться парафіяни. Потрапити на територію комплексу з непокритою головою і у штанях жінкам не можна. Обов’язкові спідниця та хустка – їхню наявність контролює охоронець. А от без маски – жодних проблем. Щоправда ті, хто прийшов сюди, порушуючи вимоги карантину, від камери ховаються.

Мешканка Святогірська Анна з Лаври повертається у масці. На Великдень, зізнається, в церкві не була – через карантин. Нині – попри те, що він ще триває, вирішила піти – поставити свічку за померлих родичів. Вірусу, зізнається, боїться.

“Може, боїмося, може розповсюдитися всюди зараза. Звісно, боїмося”, – каже Анна, мешканка Святогірська.

Після гучного скандалу на Великдень, коли у Святогірській лаврі одночасно зібралися понад 350 осіб – без жодних засобів захисту та не дотримуючись соціальної дистанції, поліція області відкрила за цим фактом кримінальне провадження. Його результати обіцяють повідомити згодом.

Нині ж констатують – всі, хто брав участь у богослужінні – на ізоляції. Хворих серед них не виявлено.

“Хворих на коронавірус у лаврі не було. Ті особи, які проживають і проводять богослужіння, вони перебувають на самоізоляції, і нас також є повне розуміння з керівництвом лаври, що недопустимо вихід за межі лаври. Зрозуміло, що в рамках розслідування кримінального провадження, будуть проведені всі відповідні слідчі дії, призначені всі експертизи і прийнято законне рішення”, – каже начальник поліції Донецької області Микола Семенишин.

Утім є нюанс. Не всі, хто 19 квітня був у лаврі, залишилися на її території. Близько 50 парафіян, за даними керівництва Донецької ОДА, були з місцевих. І хто та як нині контролює їхнє здоров’я та пересування – не відомо. Жодних обмежень на в’їзд і виїзд з міста – немає.

Не самоізолювався і настоятель Свято-Успенської Святогірської лаври митрополит Арсеній. Весь тиждень він проводив богослужіння в храмі та виїжджав у ближні села. Також вночі проти неділі у Свято-Успенському соборі настоятель традиційно очолив всенічне бдіння, а у неділю Світлої седьмиці виголосив майже годинну проповідь.

Comments are closed.