Одна з найбільш обговорюваних новин останньої доби – це бажання “вірян Росії” допомогти Києво-Печерській лаврі, яка стала осередком поширення епідемії COVID19. Спочатку з проханням про допомогу звернулася братія монастиря. А через кілька днів уповноважена з прав людини омбудсмен РФ Тетяна Москалькова попросила свою українську колегу Людмилу Денисову допомогти з доставкою в Лавру гуманітарного вантажу від російських “вірян”. Більш того, інформація подавалася так, що нібито український уряд на біди Лаври не реагує.

Сама постановка питання вже містила оцінку, мовляв, Україна не доглядає за ченцями, пише релігійна оголядачка Лана Самохвалова у статті для Укрінформ.

Хоча братія і ченці Лаври лікувалися і лікуються в тій же Олександрівської лікарні, де і наша політична еліта – ті ж народні депутати. Для них, повірте, робилося і робиться все можливе і навіть більше.

Я обговорила ситуацію з людьми, які якийсь час жили в Лаврі. Всі вони переконані, що прохання про допомогу – демонстративний політичний хід, який дозволить Росії (яка сама охоплена хворобою) тріумфально заїжджати в кожен український монастир і на всі камери “радянського союзу” видавати маски і ліки. Не виключено, що в супроводі “військових лікарів”, як це було в Італії.

Давайте подумаємо разом, про те, чи потрібна допомога?

По перше. Чи реально, що в Києво-Печерській лаврі (це багатий монастир) ускладнилася ситуація з грошима? Уявімо, що таке можливо. Нагадаємо, що юрособа Києво-Печерська лавра має банківський рахунок. І теоретично там може не бути великих грошей. Але навколо структури Лаври є підконтрольні або пов’язані ФОПи, фірми, юридичні особи, з яких перекидалися кошти на Лавру і навпаки. Це фірми, які обслуговувалися оточенням митрополита Павла, надавали послуги, виконували роботи. Припустити, що у всіх цих людей і компаній немає коштів – можна, але ж це можна перевірити.

Зараз деякі навіть з поважних експертів висловлюють думку, що Лаврі, мовляв, є що продати. Прозвучала думка, що можна заглянути в ризницю (як би скарбниця) Лаври, предмети церковного мистецтва стоять багато десятків тисяч євро. Розцінимо це як спробу полоскотати нерви прихильникам УПЦ МП. Адже, якщо говорити серйозно – все, що знаходиться в Лаврі, це надбання українського народу і колись всі ці речі будуть експонатами лаврських музеїв. І головне – ситуація не настільки критична, щоб щось продавати. Давайте подумаємо, чи потрібні настільки великі гроші братії на лікування?

Справа наліво: голова РПЦвУ митрополит Онуфрій Березовський і намісник Києво-Печерської лаври митрополит РПЦвУ Павло Лебідь. Київ, 27 липня 2016 року

Дві сотні насельників Лаври і кілька десятків семінаристів – хіба це настільки великі витрати для акціонера Смарт-холдингу, який легко заправляє чартерний літак? За нашими даними, які потребують забезпечені і лікуванням, і харчуванням. Центральний монастир столиці і його насельники мають гідних чад, здатних подбати, і за нашими даними – піклуються про своїх духовних отців.

Крім того, варто нагадати, як йдуть справи в самій Росії. Просто, щоб зрозуміти: чи вміє Росія сама лікувати і виявляти вірус, в тому числі у духовних осіб, якими нібито так дорожить.

Так, за даними російських релігійних оглядачів, через зволікання з карантинними заходами щодо COVID-19 у Росії зараження вірусом досить масштабне.

“Мінімум 100 осіб – це тільки парафіяльні храми, а ще й монастирі, і монастирські подвір’я, де ситуація, судячи з усього, просто катастрофічна, але погано проглядається”, – так про це написав церковно-громадський діяч Сергій Чапнін, який протягом шести років очолював журнал Московської Патріархії.

За його ж словами, на пасхальному тижні у Дівеївському монастирі захворіло близько 30 сестер, але це не афішується. Стан практично у всіх важкий, температура 38-39. Монастирське начальство заборонило проводити тестування, оскільки у звичайних лікарнях всім “вливають рідкі чіпи”…

По всій видимості, заражених значно більше. 30 – це тільки ті, хто прийшли в лікарню. Багато “просто терплять”.

Він же повідомив, що на подвір’ї Троїце-Сергієвої лаври помер монах Венедикт. “Вся братія позитивна і вже в лікарні, а він один негативний. Швидше за все, помилково негативний… У статистику патріархії монах не потрапив. Дай Бог, щоб потрапив на Небеса “.

Інтернет вже облетіла новина про сотні хворих монахинь Свято-Єлизаветинського монастиря в Мінську (теж РПЦ), яким забороняли повідомляти про свою хворобу. Вчора спочатку з’явилася, потім  зникла новина про хворого духівника Путіна єпископа Тихона Шевкунова. Він хворобу заперечує. Але при цьому нехай Бог прийме душу настоятеля Богоявленського собору в Євлоховому Олександра Агейкіна.

І в цій ситуації тотального ковідного хаосу, де церква – РПЦ – абсолютно розгублена і навіть безпорадна, що в медицині, що в комунікаціях, не знає, як правильно реагувати, при цьому постійно щось приховує, – нам пропонують “соціальну виплату”.

Ще б! “Великі країни” не економлять і не випускають з поля зору головне – допомогу “малоросійським побратимам”, навіть якщо цю допомогу заберуть з власних монастирів. Це радянський стиль. Годувати половину світу, а своїх – тримати голодними. Не знаю, як відреагує Лавра… Он Новинський привіз маски, зліг, а заодно і два митрополита з ним.

І головне: що такого може надіслати Росія, з того, чого немає у нас?

Апарати штучної вентиляції легенів? В Україні наші ШВЛ завантажені всього на 10 відсотків.

Маски? Ми ними вже забезпечені.

Специфічного лікування проти COVID-19 поки немає, а все, що передбачено нинішнім “експериментальним протоколом” у згаданій вже Олександрівської лікарні – в наявності є.

Україна просунулася в створенні і експрес-тестів, і тестів імуно-ферментного аналізу. І всі ці медичні послуги доступні монахам.

Давайте згадаємо гуманітарну допомогу з Росії для Італії. Про коронавірусну допомогу за участю військового підрозділу радіаційного, хімічного і біологічного захисту Укрінформ докладно писав тут, тут, тут і тут.

“І це виглядало набагато більш по-бойовому, ніж захисні маски в лікарнях. Однак – це підрозділ, створений для поля бою, а не для пандемії… Росія нічого такого не надала, що було б корисним. Але піар-акція Москви вже проведена”, – заявляли найавторитетніші люди Італії.

La-Stampa писала, що велика частина гуманітарної допомоги від Росії – малокорисна, а прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте прийняв її тільки для того, щоб зміцнити свої відносини з президентом РФ Володимиром Путіним.

Тому, усвідомлюючи бажання Кремля повторити піар-акцію для України, ми не можемо собі цього дозволити. По-перше, у нас все є і ми здатні вилікувати своїх громадян в духовному сані або без нього. І, як показує практика, не гірше, ніж в Росії. По-друге, ми не можемо ризикувати своїми громадянами. Гумконвой, що прибуває з країни з таким рівнем зараження, може бути небезпечний. Це вже навіть не дари волхвів, а біотероризм якийсь.

Тому, Спаси Господи, але ми якось самі.

Comments are closed.