В Україні лишилася лише одна лавра Московського Патріархату, яку досі не закрили на карантин – Святогірська. За офіційною інформацією, випадків зараження там немає, але заходи безпеки повністю ігноруються. Богослужіння – натовпом, без масок, з цілуванням ікон та прикладанням до хреста, йдеться у ТСН.12:00.

Свято-Успенська лавра у місті Святогірськ на Донеччині – популярне місце для екскурсій та паломників Московського Патріархату, але під час карантину людей тут в сотні разів менше. Журналісти зайшли сюди як туристи, але дуже вирізнялись серед місцевих, адже були одними з небагатьох, хто вдягнув на обличчя маску.

На вході, який охороняють “козаки” журналістці відразу радять пов’язати на стегна хустку і зняти “непотрібну” маску.

“Примушують, як поліція, то вдягаємо, а так – ви бачите – всі без масок”, – кажуть на вході.

Ви б не зайшли так у супермаркет чи на пошту. Але в храм – можна. Під час служби тут  близько двох сотень людей, жодного дистанціювання. До ікон прикладають маленьких дітей і навіть мови немає ані про маски чи рукавички, ані про дезінфекцію.

Києво-Печерська Лавра пручалась, але від коронавірусу зачинилася першою – з чотирма блокпостами на виїздах. Є смерті серед монахів, але в Лаврі намагалися спростовуватися взаємозв’язок з COVID-19.

Інфекція зачепила церковну верхівку – настоятеля Лаври Павла та очільника осередку Московського Патріархату Онуфрія.

Почаївська лавра у Тернопільській області закрилася другою тиждень тому. Разом з церквами на карантин закрили й все місто. Досвід єдиновірців Святогірську лавру нічому не вчить. У прямому ефірі під час оголошеного жорсткого карантину тут помазують, на прямих трансляціях з великодніх церемоній церква геть забита, навколо – хресна хода. Тепер стиль прямих ефірів змінився – показують монахів та попів, вірних – ні.

Намісник Святогірської лаври митрополит Арсеній свою паству заспокоює: “Один батюшка дуже цікаві слова сказав: “А що буде? – Ми всі помремо”.

Місцева влада не бачить жодної проблеми у скупченні людей у лаврі, кажуть, тут живе 400 монахів та 200 переселенців.

Comments are closed.