На третій тиждень після Великодня, на Facebook-сторінці Чернівецько-Буковинської єпархії, яку до призначення Предстоятем очолював Онуфрій, опублікували його проповідь про жон-мироносиць.

Проте це минулорічне відео, показане в ефірі телеканалу “Інтер” (11 травня 2019)  у програмі “Слово Предстоятеля”, передає Cerkvarium.

Це викликало питання, а що сталось?

Останній раз очільник Московського патріархату в Україні митрополит Онуфрій з’явився на публіці 14 квітня, коли він привітав вірян зі Страсною седмицею. Фотографій чи відео з Великоднього богослужіння 18-19 квітня так і не було оприлюднено, лише розповсюджено офіційне привітання, яке невідомо коли було записано.

Перед тим низка ЗМІ оприлюднила інформацію, що митрополит Онуфрій та митрополит Антоній госпіталізовані у Центр Серця Бориса Тодурова, у спеціальні т.з. “бокси Новінського”, з підозрою на коронавірус. Відтоді митрополит Онуфрій не з’являвся на публіці.  Сам Новінський повідомив, що в нього підтверджено коронавірус.

Нещодавно також було оприлюднено відео з промовою митрополита Павла, намісника Києво-Печерської лаври, зняте начебто після його виписки з Олександрівської лікарні. Дату запису цього відео теж встановити неможливо. На ньому митрополит Павло у зеленому облачені, яке традиційно не використовується ані на Страсному, ані на Світлому тижні. Ймовірно, відео було записано на Вербну неділю (12 квітня), тобто завчасно, але оприлюднено пізніше (20 квітня).

Коли в УПЦ МП постійно приховують суспільно значущу інформацію щодо своїх захворілих, постає питання – а куди подівся сам предстоятель цієї церкви? Який стан його здоров’я? Чи здатен він керувати церквою? Якщо не здатен – то хто керує УПЦ МП і на якій канонічній підставі? На жаль, поки що ані громадськість, ані віряни цієї церкви не мають відповідей на ці запитання.

Comments are closed.