На Львівщині впритул до пам’ятки Стільського Городища, що у селі Дуброва, зробили земляний насип, бетонні сходи та встановили сакральну споруду — фігуру Божої Матері.

Як інформує РІСУ з посиланням на видання Варта-1, відповідні фото у мережі опублікував львівський активіст.

На цю подію відреагували на сторінці “Львівського Опілля” і вимагають реакції щодо спотворення Стільського Городища.

“Ми здивовані, що органи, які повинні контролювати збереження пам’яток — не втрутилися протягом двох тижнів та не реагують зараз. І вимагаємо розслідування, реакції та збереження унікального вигляду пам’ятки. Ми не проти нових сакральних об’єктів, проте такі об’єкти не повинні знищувати історичну спадщину України”, — йдеться у повідомленні.

Так, у селі Дуброва, впритул до Стільського Городища майже 2 тижні вели будівельні роботи — масштабні насипи грунту та встановлення фігури Матінки Божої.

Як йдеться у повідомленні видання, роботи не є санціонованими ані місцевою ОТГ, ані відповідальними за збереження історичної спадщини органами обласної влади.

“При цьому, жодної реакції з боку обласної влади досі немає. Такі роботи спотворюють унікальний вигляд середньовічного городища VIII–X століття. Городище — історико-культурний заповідник, пам’ятка археології національного значення”, — повідомляє “Львівське Опілля”.

Як пише Zaxid.net, капличку встановили декілька мешканців села Дуброва. Місце було обрано не випадково – в урочищі Диравець у XVII столітті було язичницьке святилище.

За словами старости села, роботи на території природнього заповідника проводяться самовільно, без жодного погодження на рівні району, області чи держави.

Керівництво заповідника “Стільське городище” готує заяву до суду про демонтаж незаконної споруди, а Львівська ОДА звертається до правоохоронців та Міністерства культури.

Заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод повідомив, що на рівні області уже створили спеціальну комісію, яка складе акт про незаконні роботи на території заповідника і надасть усю інформацію Мінкульту.

Також ЛОДА звернеться у поліцію та в ДАБІ. Правоохоронці мають надати правову оцінку споруді, а також встановити людей, які її облаштували. Паралельно з цим Мінкульт та ДАБІ прийматимуть рішення про демонтаж каплички.

Цікаво, що на офіційній сторінці “Народний дім села Дуброва” 2 травня опублікували фотографії з процесу встановлення скульптури Матінки Божої. Однак у понеділок зранку після десятків негативних коментарів цей допис видалили.

У чому історична цінність Стільського городища?

Стільсько — язичницьке городище у Миколаївському районі, засноване у VII століття. До 993 року було столицею Білої Хорватії. Стільське городище включене до пам’ятки археології національного значення “Городище”. 2001 року Стільське городище внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Історико-культурний заповідник “Стільське городище” створили у 2015 році рішенням Львівської обласної ради. До заповідника входять входять Стільське городище, городище-святилище в урочищі “Печера”, поселення біля села Ілів, пам’яткa природи та історії в урочищі “Диравець”, печерні комплекси природного й антропогенного походження в урочищі “Лиса”, давні гідротехнічні споруди на річці Колодниці, курганні могильники.

Урочище Диравець – це головна частина язичницького святилища у селі Дуброва, яке витесали у середині VIII століття. В урочищі Диравець збереглися залишки 21 келії, де колись жили монахи. В окремих із них є добре збережені рештки вівтарних ніш, де розміщували ікони, а також мощі святих.

Comments are closed.