Священнослужитель ПЦУ Назарій Гагалюк розповів деталі сутичок у селі Задубрівка Чернівецької області, які сталися 4 травня.

За його словами, громада ще у січні 2019 року перейшла до ПЦУ, а меншість Московського Патріархату застосовує приїжджих “титушок” для розпалювання конфліктів та блокування мирного переходу.

“Більшість села, а це 158 людей, ще 27 січня 2019 року проголосувала за перехід до Православної Церкви України. Там була і поліція, і державний реєстратор, який це все зафіксував. Голосували тільки жителі села, які мають приписку”, – розповів священник у коментарі Духовному фронту.

“Порушень не було, збори відбулись легітимними. У травні 2019 виробились документи на ПЦУ, яка згідно з документами, має право на цю церкву. Тобто документи на будівлю, реєстрація, вони зареєстровані на ПЦУ”, – каже отець Назарій.

Але місцевий священник РПЦвУ зробив ще одні, фейкові, збори, запросивши туди багато приїжджих “гостей”. А в грудні 2019 року під воротами храму прихильники РПЦвУ напали на парафіян ПЦУ. “Православні титушки” розбили стіл, перевернули калачі, не давали парафіянам ПЦУ проводити богослужіння, тобто зірвали богослужіння, побили парафіян ПЦУ і сільського голову Віталія Гончирюка.

Ситуація загострилась настільки, що віряни Православної Церкви України села Задубрівка звернулись до президента Володимира Зеленського з проханням захистити їх від нападок прибічників РПЦвУ, які звозять до села невідомих чоловіків.

Днями протистояння отримало продовження: 4 травня “титушки” прийшли з палицями і сльозогінним газом. Один з них, на ім’я Володимир, стріляв із пістолету.

За словами священника ПЦУ, місцеві віряни Московського Патріархату є мирними і спокійними, але вирішення мирного переходу блокують приїжджі “титушки”. Вони агресивно налаштовані, ображають вірян ПЦУ і мають зброю.

Конфлікт триває рік і чотири місяці. Поліція забезпечує правопорядок щонеділі, і на свята приходить у кількості 20-50 осіб.

Comments are closed.