Військовослужбовці разом із військовим священником Анатолієм Кусиком привітали ветерана Івана Залужного, який 10 травня зустрів свій 102-й день народження.

Легендарний ветеран зі своїм героїчним життєвим шляхом – є прикладом мужності та патріотизму для всього молодого покоління захисників, пише у Facebook капелан ПЦУ Анатолій Кусик.

За своє довге життя Іван Залужний пережив у дитинстві не тільки Голодомор 1932—1933 років, а ще й Другу Світову війну. Героїчно проявив себе під час звільнення міста Сейсін. Дослужився до звання капітана 1-го рангу.

Два роки назад, у день свого 100-річного ювілею, Іван Оникійович отримав від президента “Орден за мужність” ІІІ ступеня. Таким самим орденом (посмертно) нагороджений і його онук – командир взводу військової частини 3033 Національної гвардії України Іван Гутник-Залужний. Орден за онука отримував його дід.

Іван Оникійович має багато нагород – ордени Червоної Зірки, Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Ордени та медалі, знаходили героя під час війни та у післявоєнний час.

Але основна нагорода, розповідає ветеран, – це достойно вихований онук Іван, який як і його дід, пішов захищати свою Батьківщину ще у 2014 році. Він героїчно загинув поблизу Амвросіївки, ціною свого життя, дав змогу повернутися розвідувальній групі, прийнявши вогонь на себе.

Так сталося, що в травневі свята збіглися дві дати – день народження Івана Залужного та свято Дня матері. Гвардійці пам’ятають подвиги своїх дідів і вшановують матерів, які дали життя та виховали справжніх патріотів.

“Героїчний приклад нацгвардійця Івана Гутника-Залужного та його діда-ветерана стане непохитним еталоном для всіх майбутніх поколінь. Дякуємо Вам від усього українського народу — і за ваші бойові подвиги, і за онука-героя”, – написав капелан Анатолій.

Comments are closed.