Чернівецька єпархія ПЦУ опублікувала звернення до вірян від місцевої огранізації “Просвіта” ім.Тараса Шевченка у зв’язку з листом-скаргою очільника Чернівецької єпархії РПЦвУ (УПЦ МП) Мелетія до президента України, в якому він, виправдовуючи керівника виконавчої гілки влади області Сергія Осачука, вимагає притягнути до відповідальності державного реєстратора Чернівецької ОДА, який діяв відповідно до чинного законодавства і виконав перереєстрацію статутів релігійних громад, які звернулися до влади з заявами про перехід до Православної Церкви України.

“Просвітяни області були свідками цього поступу  громад, які мали єдине прагнення — всім, повторюємо, всім православним того чи іншого села разом молитися в храмі, який би належав Українській Церкві, а не організації країни-агресора, яка нині воює на Сході нашої держави. Однак, замість розуміння, з боку МП почалися  звинувачення у переслідуванні та, мовляв,  намірах відібрати храми у так званої УПЦ МП. Але ці храми будували громади сіл! Хіба можна відібрати своє у себе?!” – йдеться у зверненні ГО “Просвіта”.

Священослужителі повідомляють, що зараз завершилися майже всі судові слухання за позовами єпархії РПЦвУ. Релігійні громади церков ПЦУ мають на руках юридичні документи про те, що їхні збори, за переважною більшістю голосів, про перереєстрацію статутів у лоні ПЦУ — були чинними.

Однак в РПЦвУ продовжують стояти на своєму і не слідують рішенням суду. Представники Російської Церкви, закрившись у храмах під сімома замками (буквально по декілька осіб), не пускають туди сотні вірян, додали просвітяни.

“Не маючи переваги у кількості прихожан, наймають молодиків-чужинців, які приїжджають з бітами з інших районів та щонеділі і щосвята “правлять бал”, сперечаючись з українцями румунською мовою, приміром, як у Задубрівці Заставнівського району”, – повідомили у зверненні, нагадуючи про інцидент, який стався 4 травня після смерті від коронавірусу священника РПЦвУ Леоніда.

“Готуючись похоронити на подвір’ї церкви померлого від коронавірусу священника о.Леоніда,  цими діями спровокували конфлікт на території храму, бо більшість релігійної громади  категорично проти, аби прах загиблого від Covid-19 лежав у задубрівській землі”, – додали у “Просвіті”.

Таким чином, спровокований титушками конфлікт представники РПЦвУ видали за гоніння на їхню церкву.

“Вдаючи з себе жертву, священники МП вийшли на російськомовні та  російські телеканали, “плакалися”, що в українців одна мета: не дозволити прихильникам МП молитися в храмі. Одне слово, все перекрутили на свій лад. Це по-християнськи, це за вченням Христа?..” – запитують просвітяни у представників РПЦвУ та зазначають, що заява  владики Мелетія викликає не лише подив, але й обурення.

Просвітяни наголосили, що замість того, щоб шукати гоніння там, де їх немає, в РПЦвУ краще б пояснили свою демонстративну пряму агітацію проти карантину, який вони постійно порушують, збираючи натовпи людей у храмах, свідомо наражаючи парафіян на небезпеку захворіти, втратити своє чи загубити чуже життя.

“Московська церква, маючи “статус” мережі кремлівської пропаганди, виконуючи функції психологічного впливу на маси і будучи рупором русифікації, стала розсадником духовної, ще й фізичної небезпеки для наших співгромадян. На Великодні свята їхні так звані хресні ходи, масове мирування, скупчення та причащання нагадувало не що інше як зумисне сприяння масовому зараженню парафіян. Чим не диверсія чи терористичний акт?” – запитують у “Просвіті”.

Водночас обласна влада, вказують просвітяни, жодним чином не реагувала на порушення карантину священниками РПЦвУ, бо “на це владі треба мати силу волі, а не слабкість і боязнь потрапити в немилість електорату МП”.

“Тож без принципової позиції найлегше апелювати фразою “влада не втручається у питання Церкви”… Церкви, яка лише за  2 місяці провела стільки антидержавницьких акцій, на скільки не спроможна жодна силова структура держави “московія”, – наголосили просвітяни.

Наприкінець у ГО “Просвіта” звернулись до буковинців з проханням не залишатися осторонь проблеми з діяльністю РПЦвУ в їхній області.

“Доки ми дозволятимемо безчинства МП, годі й думати про нашу Незалежність. Ми знаємо, що більшість із вас свідомі цих проблем, та, як і ми, обурюєтеся тим, що не маємо впливу на цю ситуацію. Саме тому  звертаємося до вас, як до останньої інстанції борців за справедливість. Це той випадок, коли вислів “допоможи собі сам” виправдовує себе як ніколи. Остерігайтеся священників РПЦвУ, будьте справжніми українцями-просвітянами, не мовчіть (мало “лайкати” у соцмережах свій спротив) про ворожість церкви УПЦ МП”, – закликають буковинські просвітяни.

Водночас парафіян промосковських храмів просять “відкрити нарешті очі і зрозуміти церкву МП як підрозділ ФСБ, перестати цілувати руки можливо хворим священникам”.

“Не слухайте, що останні кажуть “хвороба і навіть смерті від COVID-19 — жертва за гріхи”. Так дуже зручно виправдовуватися. Насправді ж, то є благочестива безвідповідальність і наслідок власних помилок. Не допускаймо їх! Бережіть себе самі, шануйте лікарів і хай у цьому вам допоможе  Господь!” – йдеться у зверненні.

Comments are closed.