Консервативно налаштовані католицькі діячі опублікували 8 травня петицію, в якій назвали пандемію коронавірусу “приводом” для обмеження людей в правах і свободах в рамках змови з метою привести до влади “світовий уряд”.

“Факти показують, що під приводом пандемії COVID-19 часто відбувається порушення невід’ємних прав громадян, а їхні фундаментальні свободи, – такі як свобода віросповідання, самовираження і пересування, були непропорційно і невиправдано обмежені”, – вважають автори відозви.

“У нас є підстави вважати, що існують сили, зацікавлені в підвищенні рівня паніки серед населення світу” з метою “накласти неприйнятні обмеження свобод, контролю над
людьми і їхніми пересуваннями” на невизначений термін.

Введення цих заходів – “тривожна прелюдія до створення світового уряду, що не підлягає якому-небудь контролю”. “Ми не повинні дозволити стерти багато століть християнської цивілізації під приводом вірусу і створити одіозну технологічну тиранію, в якій безіменні і безликі люди можуть вирішувати долю світу, засуджуючи нас до ув’язнення у віртуальної реальності”, йдеться далі в листі.

Ініціатором звернення став архієпископ Карло Марія Віган, який до своєї відставки за віком 2016 року був нунцієм у США. 2018 року дипломат на спочинку опублікував лист, в якому висунув низку звинувачень проти Папи Франциска і закликав його піти у відставку.

Крім архієпископа Вігана, лист підписали кардинал Йосип Цзень, архієпископ Гонконгу на спочинку, німецький кардинал Герхард Людвіг Мюллер, який до 2017 року очолював Конгрегацію віровчення, архієпископ Ризький на спочинку кардинал Яніс Пуятс, правлячий архієпископ Астанайський Томаш Пета, його допоміжний єпископ Атаназіус Шнайдер, колишній архієпископ Карагандинський Ян Павло Ленга. В цілому під документом підписалися дванадцять ієрархів, більше десятка священників, десятки журналістів, викладачів, юристів, представники католицьких організацій, передає “Благовест-інфо”.

Коли петиція була тільки опублікована, під нею стояв підпис ще одного високопоставленого ієрарха – префекта Конгрегації богослужіння і дисципліни таїнств кардинала Робера Сара. Однак уже за кілька годин після публікації кардинал Сара відкликав свій підпис. Кардинал і префект дикастерії Римської курії “зобов’язаний проявляти певну стриманість у політичних питаннях, – заявив африканський прелат в своєму Твіттері. – Тому я безпосередньо попросив авторів петиції не згадувати мене”. “Як приватна особа, я поділяю стурбованість з приводу обмеження фундаментальних свобод, проте я не підписував цю петицію”, – наголосив кардинал Сара в іншому записі.

У заяві у відповідь архієпископ Віган наголосив, що раніше Сара дав згоду на розміщення свого підпису під документом, що може бути підтверджено записом телефонної розмови двох прелатів. Проте підпис кардинала Сара був видалений з офіційного сайту відозви.

Comments are closed.