Керівник відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон Алфєєв заявив, що президент Чорногорії Міло Джуканович йде проти власного народу.

Таку думку він висловив в ефірі телеканалу “Росія-24” 23 травня, передає пресслужба Моспатріархії.

Так, єрарх РПЦ вважає, що Джуканович намагається створити якусь “нову церкву”, нібито не розуміє, що таке Церква і не розуміє власний народ.

Митрополит Іларіон також заявляє, що Сербська Православна Церква в Чорногорії – це церква чорногорського народу. А дії президента Чорногорії подібні діям п’ятого президента України Петра Порошенка, який нібито “розіграв церковну карту” для набрання балів у передвиборчій боротьбі.

Такими публікаціями РПЦ вкотре звертає увагу на те, що агресивне втручання у справи незалежних держав є невід’ємною складовою політики Москви. Право кожного незалежного народу визначати власний вектор духовного розвитку Кремль відкидає принципово, зауважує Духовний фронт України.

Однак зараз заяви митрополита Іларіона скоріше демонструють панічний страх перед неминучою втратою важелів впливу на європейському просторі.

Якщо народ незалежної Чорногорії та її офіційна влада продемонструють наполегливість, волю та рішучість, то Чорногорська Православна Церква цілком вірогідно зможе отримати власну автокефалію. У такому випадку Росія може остаточно втратити Балкани, як один зі стовпів поширення “руского міра” та карті Європи.

Comments are closed.