Заборонений у служінні протодиякон РПЦ Андрій Кураєв заявив, що митрополит Тихон, відомий як духівник Путіна, навряд чи стане Патріархом РПЦ.

Таку думку він висловив в інтерв’ю “Новій газеті”, передає Credo Press.

Кураєв наголосив, що має “людську симпатію” до митрополита Тихона та підтримує з ним “добрі стосунки”, однак, наголосив, що у Тихона немає електоральних шансів.

“Ну по-перше, я не прихильник перебільшувати роль Кремля у виборах Патріарха, тому що все-таки це вибори закриті, таємні, і голосує професійна закрита корпорація, група, яка у цей час загалом має можливість жити автономно від кремлівського підживлення і тиску . І головне ось у чому. Ці самі виборці-єпископи, звичайно ж, бачать себе удільними князями, і їм хочеться відпочити від будь-якого контролю і тиску”, – зауважив Кураєв.

Як доказ своєї теорії він навів приклад обрання Брежнєва: “Тим людям, які привели реально Брежнєва до влади (всі ці молоді комсомольці, Семичастний і так далі), здавалося, що Брежнєв – це тимчасова фігура, скоро вони його заберуть. А виявилося – ні. Партійний апарат, секретарі обкомів і так далі підтримали Брежнєва чому? Тому що Брежнєв був для них символом сибаритства, стабільності, спокою, сам живе і іншим не заважає”.

“Я думаю, що Тихон – занадто ідейна людина, він занадто віруючий, щоб сподобатися більшості нашого єпископату. Тому що Кирило і так дістав єпископат своєю бюрократією, вимогами, звітами, імітацією бурхливої ​​діяльності та іншим. Царював би собі, лежачи на боці, як це було за часів якого-небудь Пимена або навіть Алексія Другого. А якщо на чолі Церкви опиниться ідейна людина, а раптом вона всерйоз почне лише відбирати цукерки, контролювати весь цей світ VIP-послуг, VIP-споживання і якось приводити це до нормальних чернечих норм? Таке побоювання є. Тобто єпископат завжди боїться занадто віруючого начальника”, – пояснив протодиякон свою думку.

Comments are closed.