У Львові працюють над проєктом будівництва крематорію, і в роботі доводиться зважати на побажання Церкви.

Як наголошує заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк, це питання стає дедалі актуальнішим, оскільки землі для поховання на кладовищах міста вистачить приблизно на 1 рік.

Про це інформує пресслужба ЛМР.

“Це надзвичайно важливе питання, воно вже давно назріло, бо у Львові зараз працює лише Голосківський цвинтар. Інші цвинтарі, зокрема Сихівський і Янівський — працюють під поховання до родичів, якщо там було залишено місце. Зазначу, що нам вистачить землі для поховання людей ще приблизно на 1 рік. Адже в середньому вдень у нас 23−25 поховань”, – повідомила Маруняк.

За її словами, зараз ведеться робота щодо приєднання 2 га землі до Голосківського кладовища для розміщення крематорію. У червні буде оголошений архітектурний конкурс щодо будівництва крематорію. Переможця визначать на кінець серпня і розпочнуть будівництво.

“Зазначу, що на сьогодні в Україні є 4 діючих крематорії – у Харкові, Києві, Одесі і Дніпрі. У Харкові та Києві кремують 60% померлих людей. В Європі понад 14 тисяч крематоріїв і вони працюють. Важливо також знати, що кремація не шкодить довкіллю і не входить до сфери застосування оцінки впливу на довкілля згідно з Законом України “Про оцінку впливу на довкілля”, — повідомила чиновниця.

У цей час питання будівництва крематорію обговорили на Раді Єпископів, яка відбулась у Львові. Духовенство не має заперечень, щоб у місті був збудований крематорій, єдина умова – щоб прах був відданий землі.

Comments are closed.