Богослужіння храму РПЦ МП в ім’я св. Олександра Невського в Челябінську будуть тимчасово відбуватися в будівлі колишнього нічного клубу, розташованому по сусідству з церквою.

Це випливає з листування парафіян у групі храму в соцмережі “ВКонтакте”, яку 1 червня цитує Znak.com.

У групі храму св. Олександра Невського в “ВКонтакте” був опублікований пост про те, що потрібні добровольці, щоб навести порядок в приміщенні колишнього клубу на Алому Полі. На питання людей “навіщо?”, їм відповіли, що храм закривається на ремонт і служби будуть проходити у сусідньому приміщенні.

Настоятель храму св. Олександра Невського Борис Крівоного сказав, що не буде ні заперечувати, ні підтверджувати цю інформацію, а співробітниця парафії заявила, що вона “не обізнана”.

Храм св. Олександра Невського в Челябінську відкрився кілька років тому, коли екс-губернатор Михайло Юревич передав РПЦ МП приміщення колишнього органного залу. До революції в будівлі на Алому Поле розташовувався православний храм, а після революції – планетарій і органний зал.

Будівля, яка є об’єктом культурної спадщини, вимагає ремонту, який, судячи з усього, зараз починається.

Як повідомлялося раніше, реставрацією храму св. Олександра Невського в центрі Челябінська займеться компанія АТ “Ренесанс-Реставрація” з Санкт-Петербурга, яка є постійним підрядником на об’єктах Мінкульту Росії. Компанія визнана переможцем тендеру з ціною в 464 млн рублів, підряднику потрібно буде відреставрувати будівлю челябінського храму всередині і зовні.

Сусідня з храмом будівлю, яку в народі називають “праскою” через характерну форму, з’явилася на початку “нульових”. Незважаючи на протести жителів, у сквері Алоє Поле побудували двоповерховий об’єкт, запевнивши, що там буде розташовуватися “тільки” громадський туалет. Однак в новій будівлі відкрився нічний клуб.

За кілька років заклад змінив декілька назв і власників, але його профіль залишався незмінним. В останні роки об’єкт стояв порожнім, періодично з’являлися повідомлення про його продаж. Ціна плавала від 300 млн до 60 млн рублів.

На яких умовах храм РПЦ МП отримав це приміщення – невідомо.

Comments are closed.