Верховний суд Туреччини 2 липня почне розгляд справи про визнання недійсним підпису засновника Турецької Республіки Кемаля Ататюрка під указом 1934 року про створення музею в храмі Святої Софії в Константинополі.

Про це повідомляє Orthodox Times з посиланням на турецьку газету “Yeni Şafak”.

Заявником у справі виступила Асоціація підтримки стародавніх пам’ятників і навколишнього середовища Турецької Республіки.

За даними газети, якщо суд вважатиме заперечення таким, що підлягає задоволенню, і визнає підпис недійсним, то почнеться процес перетворення собору Святої Софії на мечеть, про що неодноразово заявляли нинішня проісламістська влада Туреччини на чолі з Реджепом Ердоганом.

Урядова турецька газета “Hurriyet” підняла питання про перетворення собору Святої Софії на мечеть кілька днів тому, наголосивши, що ініціатива виходить від президента Туреччини.

“І молитву, і вірш про завоювання з Корану можна прочитати в соборі Святої Софії. Наша нація повинна зважитися на це. Собор Святої Софії може продовжувати приймати туристів як мечеть. Як Блакитна мечеть. Особлива делікатність потрібна у цьому питанні. Проведіть деяке дослідження з приводу собору Святої Софії, подивіться на нього, і ми поговоримо про це”, – заявив президент Туреччини 3 червня, виступаючи на засіданні Центрального комітету своєї партії, хоча він наголосив, що “поспішати не потрібно, спочатку нам потрібно вивчити це питання”.

Як компроміс Ердоган пропонує офіційно іменувати Святу Софію мечеттю, але водночас зберегти за нею статус музею, щоб його могли відвідувати туристи.

Comments are closed.