Глава фанарської архієпископії у США архієпископ Елпідофор зазначив, що внесок Вселенського патріарха Варфоломія в сучасний екуменічний рух дуже значний.

Про це повідомляє «Ромфея».

Архієпископ Елпідофор заявив, що патріарх Варфоломій – це прекрасний приклад дисципліни в рамках священних правил Церкви і істинне правило нашої православної віри.

«Саме тому він привів Священний Синод до рішення надати автокефалію благочестивому українському народу і створити православну церкву України», – зазначив ієрарх.

На його думку, патріарх Варфоломій є тим, хто може скликати Святі Зібрання предстоятелів Помісних Православних Церков, щоб навести мости і зміцнити зв’язки і співпрацю з Православ’ям у всьому світі.

Він також відзначив роль голови Фанару у мирному співіснування релігій та його внесок у Босфорську декларацію.

Крім того, говорячи про досягнення патріарха Варфоломія в екуменічному русі, архієпископ Елпідофор процитував слова французького богослова Олів’є Клемана, який сказав, що «для Варфоломія I екуменізм – це не розкіш, а обов’язок».

«Ми можемо, не вагаючись, визнати, що патріарх Варфоломій перевершив всі очікування Церкви і світу в той день, коли в жовтні 1991 року був обраний 270-м наступником апостола Андрія Первозванного», – підсумував ієрарх Фанару.

Comments are closed.