У  неділю, 14 червня, відбулися молебні та Хресні ходи в різних містах країни.

Про це повідомляє Балканський оглядач з посиланням на видання vijesti.me і rtcg.me.

Зокрема, в Подгориці на акцію зібралося близько 5000 прихильників СПЦ, в Никшичі – понад 3 000. Відбулися молебні та Хресні ходи за участі сотень вірян і в приморських містах Будва та Бар.

Управління поліції Чорногорії висунуло кілька кримінальних звинувачень проти осіб, відповідальних за збори, в яких взяли участь понад 200 осіб, що є порушенням діючих заборон Національного координаційного комітету по боротьбі із епідемією коронавірусу, але прокуратура не підтримала звинувачення.

Втім, кілька священників з різних міст відвідали поліцейські відділки для надання показів із приводу проведення масових акцій.

  • 27 грудня 2019 року у Чорногорії ухвалили закон про свободу віросповідання, який передбачає повернення у держвласність релігійних об’єктів, що належали країні до 1918 року, коли вона була анексована Сербією. Зараз цими об’єктами без достатніх правових підстав володіє Сербський Патріархат, багато представників якого при цьому фактично не визнають незалежності Чорногорії і підтримують “русскій мір”.
  • Відтоді почалися масові протести, організовані Сербською Церквою.
  • Президент Чорногорії Джуканович звинуватив СПЦ у підтримці ідеї Великої Сербії, тобто сепаратизмі. 
  • Сербський сепаратизм в Чорногорії підтримала РПЦ, а президент Сербії Вучич забажав захищати сербів у Чорногорії.
  • Росія підтримує Сербську Церкву на рівні спецслужб: на мітингу в Косово помітили куратора з ГРУ РФ.
  • 27 січня єпископ РПЦвУ Віктор Коцаба взяв участь в антиурядовому протесті у Чорногорії. 27 лютого на підтримку СПЦ прибув і очільник РПЦвУ Онуфрій.
  • Посольство України в Чорногорії назвало Онуфрія російським митрополитом і закликало чорногорців не сприймати його як представника України та Української Православної Церкви.
  • У березні масові протести вірян були тимчасово припинені у зв’язку з оголошеним у Чорногорії карантином.

Comments are closed.