Диякон РПЦ Андрій Кураєв звернув увагу на ікону Богоматері, яку очільник РПЦ Кирило подарував міністру оборони РФ Сергію Шойгу під час освячення храму Збройних сил РФ.

“Товариш Шойгу, Вас обманули! Ну, або, м’яко кажучи, ввели в оману”, – пише Кураєв у дописі на Facebook.

Так, Патріарх РПЦ передав міністру нібито Каплунівську ікону Богоматері, сказавши, що саме перед нею молився імператор Петро напередодні Полтавської баталії.

“Протокольний опис дій Петра під час Полтавської битви (Іван Голіков. Доповнення до Діянь Петра Великого. М., 1795, т. 15.) ні словом не згадує жодну ікону”, – каже священнослужитель.

Також Кураєв вказує на відмінності “історичного тексту” пр оікону, який зачитав Кирило, від більш давніх джерел.

Читайте також: На дверях військового храму РФ помітили окультну свастику “Чорне сонце”

Крім того, він додає, що за даними православної енциклопедії, ікона не збереглася: “Місцезнаходження Каплуновської ікони невідомо. У 20-х роках XX століття, за різними свідченнями, вона перебувала у Харкові, до Великої Вітчизняної війни – у Києві, а згодом потрапила за кордон. Можливо, вона перебуває у нащадків героя Полтавської битви фельдмаршала Б. П . Шереметєва”.

Але Патріарх прямо запевняє: “Ікона не була знищена. І сьогодні ця ікона, свідок Полтавської перемоги вручається міністру оборони…”.

Кураєв пропонує порівняти фотографії справжньої ікони з тим, що патріарх привіз Шойгу: “Пропорції голів Дитятко та Матері абсолютно різні. Різний розмір очей Богородиці”.

“У храмі, розписаному фейковими сюжетами, тепер з’явилася ікона з вигаданою “легендою”. Непоганий початок…” – підбив підсумок диякон Андрій Кураєв.

Як повідомляє Credo Press, на підміну ікони також звернув увагу колишній відповідальний редактор “Журналу Московської патріархії” Сергій Чапнін.

“Яку саме ікону Божої Матері подарував сьогодні патріарх Кирило головного храму ВС? Він сам стверджує, що чудотворну Каплунівську. Однак 2007 року  чудотворна Каплуновська ікона була знайдена в Полтаві і не покидала меж України. Так що у кращому випадку це значно пізніший список з ікони. Казус не на користь патріарха. Втім, мені здається, що це далеко не остання неприємна історія, пов’язана з головним храмом Збройних сил”, – зауважив Чапнін.

Comments are closed.