Посол США з питань міжнародної релігійної свободи Сем Браунбек зажадав від турецької влади зберегти собор Святої Софії в його нинішньому статусі, передає Інтерфакс-Релігія.

“Собор Святої Софії має величезну духовне і культурне значення для мільярдів вірян різних конфесій по всьому світу. Ми закликаємо уряд Туреччини зберегти його як об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і підтримувати доступність для всіх в його нинішньому статусі музею”, – написав Браунбек у Twitter.

Дискусія навколо майбутнього собору Святої Софії в Стамбулі вчергове розгорнулася після того, як 29 травня, у річницю падіння Константинополя, у цьому храмі відбулося читання Корану.

Через тиждень президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган доручив вивчити можливість перетворення Софії в мечеть. Пізніше міністр юстиції Абдулхаміт Гюль виступив за те, щоб собор знову став мечеттю, на користь цього висловився і міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу.

Своєю чергою вірменський Патріарх Туреччини Саак II запропонував, щоб собор Святої Софії став місцем молитви як для християн, так і для мусульман.

Раніше у Держдепі США назвали собор Святої Софії в Стамбулі символом мирного співіснування між релігіями і закликали турецьку владу не змінювати його музейний статус. У відповідь на це в Туреччині сказали, що храм є їхньою власністю і будь-які дії щодо нього – прерогатива турецької сторони.

Можливість зміни статусу храму Святої Софії з музею на мечеть Державна рада Туреччини розгляне 2 липня.

Музейний статус храм Святої Софії отримав 1934 року за рішенням першого президента Туреччини Мустафи Кемаля Ататюрка. Від 1985 року собор внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Comments are closed.