П’ятий президент України Петро Порошенко прокоментував повідомлення про те, що владика Філарет причетний до порушення кримінальної справи за отримання Томосу Православною Церквою України, передає НВ.

“Роль місії почесного патріарха Філарета у створенні Православної Церкви України, щоб він не робив потім, є дуже велика. Народ має знати правду. І від мене, писав би він заяву чи не писав би він заяву, він точно каміння на свою адресу не отримає”, — сказав він в інтерв’ю Яніні Соколовій в ефірі 5  каналу.

За словами Порошенка, згідно з офіційною версією, ініціатором справи про Томос був “вірянин УПЦ Київського Патріархату” Михайло Добкін.

  • 18 червня Порошенко повідомив, що проти нього порушено справу у зв’язку з наданням ПЦУ Томосу про автокефалію.
  • У ДБП підтвердили, що порушили справу ще 2019 року за заявою від “парафіян УПЦ КП”. Водночас Михайло Добкін взяв відповідальність за заяву на себе.
  • Пізніше джерело у ДБР повідомило, що справу відкрили за заявою саме Предстоятеля “УПЦ КП” Філарета. Однак в “УПЦ КП” це спростували.
  • Журналісти з’ясували, що заявниками могли бути одеські парафіяни, де точиться конфлікт за храм.
  • Патріарх УПЦ КП Філарет був духовним натхненником Об’єднавчого собору 2018 року, але згодом через владні амбіції почав критикувати новостворену ПЦУ і відколовся від неї, противлячись ліквідації УПЦ КП, на що сам дав згоду.

Comments are closed.