Група німецьких католицьких і протестантських вчених виступила із проханням зняти з Мартіна Лютера папську екскомуніку (Відлучення від церкви, – ред.) задля поглиблення екуменічного діалогу.

Одночасно група закликала Світову лютеранську федерацію відкинути термін “антихрист”, яким Лютер описував Папу. Про це повідомляє РІСУ з посиланням на Католицький огядач.

На початку січня 2020 року Світова лютеранська рада та Папська рада сприяння єдності християн оголосили, що планують спільно відзначити 500-річчя екскомуніки Лютера, яку було оголошено 3 січня 1521 р.

З цієї нагоди в Римі відбудеться екуменічне богослужіння, але не 3 січня, а 25 червня 2021 року, бо саме 25 червня 1530 року оголосили “Confessio Augustana”, найважливіше протестантське визнання віри.

Ідею зняття з Лютера екскомуніки гостро розкритикував кардинал Вальтер Брандмюллер, колишній голова Папського комітету історичних наук. На сторінках католицької консервативної газети “Die Tagespost” єрарх назвав цю ідею абсурдною.

“Екскомуніка, яку Лев X наклав на норовливого професора, була щодо змісту виправдана у всій мірі, а отже, справді необхідна”, – написав він і додав, що навіть сьогодні потрібно було б екскомунікувати кожного католика, який би проповідував такі тези, як Мартін Лютер у своїх працях від 1520 року. “Насправді реформатор сам себе екскомунікував, залишаючи фундамент віри Церкви. Булла Лева X була тільки публічною заявою автоекскомуніки Лютера”, – нагадав він.

“Що сталося, те сталося і не може відстати, а тези Лютера також сьогодні не є більш правдивими чи більш католицькими, ніж це було тоді”, – зазначив учений кардинал.

На його думку, постулат зняття з Лютера екскомуніки мотивований не правдою, а політикою. Таким чином, завдяки показовим жестам, які ігнорують факти, не можна збудувати правдивого діалогу.

Питання, вважає кардинал Брандмюллер, звучить інакше: чи ми віримо, що Святе Письмо Нового Завіту описує справжні вчинки та слова Ісуса Христа, чи ми швидше трактуємо їх як висловлення античної орієнтальної літератури? Саме в цьому і полягає проблема, лише згода в цій сфері може сприяти справжньому екуменічному діалогу.

Comments are closed.