Католицька місія Сан-Хуан-Капістрано і сусідня з нею церква в південній Каліфорнії «з міркувань безпеки» прибрали статуї святого Хуніперо Серри з постаментів при входах, щоб заховати їх від борців з пам’ятниками.

Про це повідомляє Catholic News Agency.

«Статуя була переміщена в будівлю для того, щоб забезпечити її безпеку і зберегти при цьому вільний доступ публіки», – пояснили в місії.

Рішення перенести статуї святого було викликані триваючою боротьбою учасників антирасистського руху з пам’ятниками історичним особистостям, які, на їхню думку, мають хоч якесь відношення до расизму і використання рабської праці. Так, святого Хуніперо Серру (1713-1784), який заснував 9 католицьких місій на території сучасної Каліфорнії, активісти вважають гнобителем національних меншин і символом європейського колоніалізму, підкреслюючи, що місії будувалися за рахунок рабської праці корінних американців.

При цьому в місії нагадують, що Серра був палким захисником корінних жителів Каліфорнії, навчав їх ремеслам і тисячами навертав в християнство. Він захищав індіанців від переслідувань іспанської влади і робив для них так багато, що після смерті святого вони гірко його оплакували.

На захист святого Серри виступила і Конференція католицьких єпископів Каліфорнії.

«Історична правда полягає в тому, що Серра постійно вимагав від іспанської влади кращого ставлення до корінних американців. <…> По відношенню до них він був людиною, яка випередила свій час і йшла на великі жертви, щоб захистити корінне населення і служити йому, допомагаючи боротися проти утисків, які виходять далеко за межі епохи місій. І якщо цього недостатньо, щоб його статуя спокійно стояла в штаті, для створення якого він так багато зробив, то тоді нам потрібно знести пам’ятники практично всім історичним діячам минулого через якихось їхні недоліки, вимірювані в світлі сьогоднішніх стандартів», – йдеться в заяві Конференції.

Comments are closed.