У РПЦ виступили проти установки каналізаційних люків із зображенням святого Георгія Побідоносця, які з’явилися на алеях ВДНХ у Москві.

Про їхню установку повідомив у своєму Telegram-каналі дизайнер Артемій Лебедєв, який нагадав, що свого часу брав участь у розробці дизайну таких люків, і зазначив, що в багатьох містах світу розміщені люки з їхніми гербами і святими покровителями.

Однак у Церкві мають іншу думку щодо цього, передає Інтерфакс-Релігія.

“Я не тільки особисто, але і як офіційний представник Церкви ставлюся до такого зображення на каналізаційному люку вкрай негативно. Зображення святого Георгія Побідоносця, розміщене на предметі, що топчуть ногами,  – на каналізаційному люку, це образа святого покровителя нашого міста”, – заявив глава експертної ради РПЦ по церковному мистецтву протоієрей Леонід Калінін.

Священник вказав на православний догмат про іконошанування, затверджений 787 року на VII Вселенському Соборі, згідно з яким ікони не можуть перебувати в забутті, служити простою прикрасою, оскільки вони призначені для молитви і поклоніння нарівні з хрестом і Євангелієм.

Отець Леонід привів слова православного святого Феодора Студита, який говорив, що іконам має віддавати честь, як і іншим християнським святиням, “кадилом і поставленням свічок, бо честь, яка віддається образу, сходить до першообразу, і той, хто вклоняється іконі, вклоняється іпостасі, зображеній на ній”. І навпаки, “хто принижує образ, той принижує і самий прообраз”.

“А це означає, що будь-які навмисно образливі або просто недбалі дії щодо священних зображень також стосуються іпостасі Христа, Богородиці, ангелів чи святих”, – наглосив представник Церкви.

Comments are closed.