Патріарх Московський Кирило висловив глибоку стурбованість через можливу зміну музейного статусу храму Святої Софії у Стамбулі.

Зокрема, у своїй заяві очільник РПЦ наголосив, що Свята Софія була і залишається шанованим символом цивілізації, який вплинув на зодчих у центрах духовного становлення Давньої Русі.

“В історії відносин Русі і Константинополя були різні, часом досить непрості періоди. Але будь-яку спробу принизити або зневажити тисячолітню духовну спадщину Константинопольської Церкви російський народ – як раніше, так і зараз – сприймав і сприймає з гіркотою і обуренням. Загроза Святій Софії – це загроза всій християнській цивілізації, а значить – і нашій духовності та історії. І до цього дня для кожної російської православної людини Свята Софія – це велика християнська святиня”, – сказав очільник РПЦ Кирило Гундяєв.

За його словами, борг будь-якої цивілізованої держави – зберігати рівновагу: примиряти протиріччя в суспільстві, а не загострювати їх; сприяти об’єднанню людей, а не поділу.

Наприкінець заяви російський Патріарх вдався і до погроз: “Сьогодні відносини між Туреччиною і Росією динамічно розвиваються. При цьому слід брати до уваги, що Росія – країна з більшістю православного населення. А тому те, що може статися зі Святою Софією, відгукнеться глибоким болем в російсьому народі”.

“Сподіваюся на розсудливість державного керівництва Туреччини. Збереження нинішнього, нейтрального статусу Святої Софії, одного з найбільших шедеврів християнської культури, храму-символу для мільйонів християн по всьому світу, послужить подальшому розвитку відносин між народами Росії і Туреччини, зміцненню міжрелігійного миру та злагоди”, – завершив п.Кирило.

Раніше Віце-президент Комісії із захисту європейського способу життя Маргарітіс Скінас заявив, що зміна статусу храму Святої Софії може вплинути на перспективи вступу Туреччини до Євросоюзу.

Своєю чергою президент Туреччини Реджеп Ердоган назвав звинувачення щодо Софії посяганням на суверенітет Туреччини.

Comments are closed.