Україна ратифікувала Другий протокол до Гаазької конвенції 1954 року про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту.

Офіційний процес приєднання до цього міжнародного документу завершився 30 червня 2020 року, повідомляє Інститут релігійної свободи.

В умовах тимчасової окупації РФ частини території України саме положення цього протоколу є дуже важливими в контексті застосування конкретних дій для посилення захисту культурної спадщини в Автономній Республіці Крим. Як зазначає Постійне представництво України при ЮНЕСКО, особливо актуальним є те, що стаття 9 цього Протоколу стосується захисту культурних цінностей на окупованих територіях.

Згідно з цією статтею держава, яка окупувала цілком або частково територію іншої держави не повинна здійснювати:

    • будь-який незаконний експорт, інше незаконне переміщення або незаконну передачу права власності на культурну цінність;
    • будь-які археологічні розкопки, якщо тільки це не вимагається виключно для охорони, обліку чи збереження культурної цінності;
    • будь-які модифікації або зміну виду використання культурної цінності, що мають на меті приховання або знищення доказу культурного, історичного чи наукового характеру.

Також, згідно з цією статтею, будь-які археологічні розкопки культурних цінностей на окупованій території, їхні модифікації чи зміна виду їх використання здійснюються, якщо тільки це дозволяють обставини, у тісному співробітництві з компетентними національними органами окупованої території.

Приєднання до Другого протоколу надає не лише додаткові можливості для захисту культурної спадщини в окупованому Криму, але й тиску на РФ в контексті застосування заходів для порушення питання про кримінальну відповідальність за незаконні дії з боку окупаційної влади.

Так, відповідно до статті 15 Протоколу “Істотні порушення цього Протоколу” (глава 4. Кримінальна відповідальність і юрисдикція) вважається злочином вчинення навмисно і всупереч Конвенції 1954 року та Другого протоколу таких дій як:

  • знищення або присвоєння у великих масштабах культурної власності, яка перебуває під захистом відповідно до положень Конвенції й цього Протоколу;
  • вчинення актів крадіжок, грабежу або незаконного присвоєння чи актів вандалізму, спрямованих проти культурних цінностей, які перебувають під захистом відповідно до положень Конвенції.

У таких випадках Україна може вживати заходів, які можуть бути необхідними для визнання кримінальними злочинами згідно з її національним законодавством дій, передбачених у цій статті, і з метою встановлення для таких злочинів відповідних покарань.

Зазначається, що протягом 2016 року ІРС ініціював та провів кілька інформаційних семінарів щодо важливості приєднання України до Другого протоколу до Гаазької конвенції 1954 року, наголошуючи на його актуальності в умовах збройного конфлікту на території України, внаслідок російської агресії.

Comments are closed.