Синод ПЦУ виключив зі штату ПЦУ єпископа Білгород-Дністровського Філарета (Панку) через його неканонічні дії.

Про це йдеться у рішенні Синоду, засідання якого відбулось 9 липня шляхом дистанційного спілкування (телеконференції), передає пресслужба ПЦУ.

Зокрема, зазначається, що Синоду стало відомо про єпископ Філарет після співслужіння з Предстоятелем та єпископатом ПЦУ за літургією, яка відбулась 3 лютого 2020 року, таємно відвідав Почесного Патріарха Філарета (Денисенка) та звернувся до нього з декларуванням своєї відмови від послуху Православній Церкві України. Пізніше від його імені була поширена заява такого ж змісту.

Нещодавно він прийняв від Почесного Патріарха Філарета неканонічно присвоєний титул, чим ще раз публічно засвідчив свідоме зневажання канонічного порядку.

“Слід зазначити, що до 3 лютого 2020 р. включно Преосвященний єпископ Філарет (Панку) брав участь у житті Православної Церкви України, в тому числі в роботі Архієрейського Собору 14 грудня 2019 р. та схвалював його постанови”, – додали у ПЦУ.

Зважаючи на це, Синод ПЦУ ухвалив виключити єпископа Філарета (Панку) від 9 липня зі складу єпископату Православної Церкви України з формулюванням: “За активну участь у діях, спрямованих на збурення протистояння у церковному середовищі, свідоме противлення соборним рішенням, порушення 34 Апостольського правила, прийняття та вживання не встановленого і належного йому титулу”.

“Преосвященний єпископ Філарет (Панку) та очолювані ним релігійні структури додержувалися і додержуються румунсько-молдовської літургійної традиції і як такі ніколи не представляли українську діаспору, перебуваючи у складі Української Православної Церкви Київського Патріархату, а потім – Православної Церкви України за ікономією”, – наголошується у рішенні Синоду ПЦУ.

Враховуючи все це, Синод вирішив передати судження про подальший канонічний статус єпископа Філарета (Панку), колишнього Білгород-Дністровського, та підлеглих йому релігійних структур до відання Румунської Православної Церкви, про що сповістити Румунського Патріарха Даниїла та митрополита Бессарабського Петра.

Водночас зазначається, що протягом місяця єпископ може подати апеляцію на це рішення Синоду.

Comments are closed.