10 липня заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦвУ протоєрей Миколай Данилевич на своїй сторінці у Facebook опублікував копії листів від представників 9-ти помісних православних церков.

У них вони звертаються до предстоятеля РПЦвУ як до “Митрополита Київського і всієї України”. Через це священник зробив висновок, що очільники тих церков нібито не визнають інших митрополитів Київських, окрім митрополита Онуфрія, повідомляє “Релігія в Україні” з посиланням на сайт РПЦвУ.

Протоєрей Миколай Данилевич звернув увагу, що в деяких ЗМІ пишуть, що предстоятель РПЦвУ втратив титул «Митрополит Київський і всієї України» після створення об’єднаної Православної Церкви України на чолі з митрополитом Київським Епіфанієм.

«А тим часом церковне життя йде у своєму ритмі. Предстоятелі Помісних Церков пишуть Блаженнішому листи, ведеться робоча поточна переписка між Церквами, подяки та вітання, в яких називають нашого Предстоятеля – Митрополитом Київським і всієї України», — навів такі аргументи заступник голови ВЗЦЗ РПЦвУ.

Отець Миколай навіть опублікував фотографії фрагментів деяких офіційних листів від предстоятелів 9-ти Помісних Православних Церков на ім’я митрополита Онуфрія.

«Такі листи до нашого Блаженнішого означають, що Глави тих Помісних Церков не визнають інших “митрополитів Київських”, а відповідно й самих тих рішень зі Стамбулу», — підкреслив о. Миколай і зазначив, що також в усіх листах, які надходили впродовж цих останніх років з Афону, з РПЦЗ МП, із церковних структур із-за кордону, з автономних Церков, які не мають статусу автокефальних, до митрополита Онуфрія звертались саме як до «Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України».

У підсумку протоєрей Миколай Данилевич звернувся до вірян зі словами, що в разі будь-яких нападок на РПЦвУ та її предстоятеля, цими листами можна оперувати як незаперечними фактами.

Як зазаначеє видання “Релігія в Україні”, звернення до глави РПЦвУ як до «Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України» з боку представників інших помісних Церков не означає автоматичного невизнання такого ж статусу за главою ПЦУ митрополитом Епіфанієм.

У разі спірного канонічного статусу юрисдикцій, які знаходяться на спільній території, до їхніх очільників можуть офіційно звертатися так, як вони самі себе презентують.

На одній географічній території можуть співіснувати декілька православних архієреїв з однаковим або схожим титулом, як це часто трапляється в країнах Америки, Європи, Азії та інших частин світу.

Отже, про невизнання інших митрополитів Київських, крім митрополита РПЦвУ, можна буде говорити лише після представлення офіційних документів інших Помісних Церков щодо ставлення до митрополита Київського і всієї України — Предстоятеля ПЦУ.

Comments are closed.