У Швеції вперше кількість жінок серед священнослужителів перевищила кількість чоловіків, але гендерна нерівність все ще є. Про це 16 липня 2020 року повідомила шведська Церковна газета.

Так, згідно зі статистикою, у Шведській церкві частка жінок-священнослужителів зараз становить 50,1% (всього в регістрі 1533 жінки і 1527 чоловіків).

При цьому наголошується, що гендерна нерівність все ще простежується, – так, серед вищих церковних посад і раніше домінують чоловіки (63%), хоча серед дияконів жінки складають переважну більшість (89%). Нерівність зберігається і в розмірі оплати праці – чоловіки-священики в середньому отримують на 2200 шведських крон (близько 66 грн) більше, ніж жінки.

На думку Карін Бурстранд, пастора і колишнього декана в Гетеборзі, проблема гендерної рівності дуже важлива для довіри до церкви.

«Якби підхід церкви до тлумачення віри у відношенні гендерної рівності повністю відрізнявся від громадського, то наша церква перестала б бути актуальною», – сказала вона.

Церква Швеції – лютеранська церква, членами якої є близько 6 мільйонів чоловік, або 59,3% населення країни. Предстоятель Церкви – архієпископ Антьє Якелен, перша у Швеції жінка-архієпископ.

У 2007-му Шведська церква почала благословляти одностатеві шлюби і дозволила ординувати геїв і лесбіянок, яка з 2009-го почала реєструвати одностатеві шлюби. 8 листопада 2009 року в сан єпископа Стокгольма звели відкриту лесбіянку, що проживає в одностатевому шлюбі з жінкою-священиком.

Comments are closed.