Переговори між урядом Чорногорії та митрополією Чорногорсько-Приморською Сербської Православної Церкви про закон про свободу віросповідання та правовий статус релігійних громад завершилися безрезультатно. На цей раз каменем спотикання стала норма закону щодо обов’язкової реєстрації всіх релігійних громад, в т. ч. і СПЦ.

Про це повідомляє Балканський оглядач з посиланням на місцеві ЗМІ.

“Єдиною вимогою уряду була реєстрація всіх церков та релігійних громад, включаючи Сербську Православну Церкву та її єпархії, відповідно до редакції закону. …Реєстрація, як це врегульовано в усіх цивілізованих та демократичних суспільствах. На жаль, Церква відмовилася”, – сказав прем’єр-міністр Чорногорії Душко Маркович, коментуючи провал чергової спроби уряду домовитися із СПЦ.

Він констатував, що Сербська Православна Церква і надалі дотримується практики функціонування поза правовою системою, поза правилами та процедурами.

Своєю чергою Єпископська рада Сербської Православної Церкви в Чорногорії оголосила, що уряд Чорногорії висунув ультиматум Церкві у вигляді обов’язкової реєстрації митрополії та єпархії Сербської Церкви в Чорногорії, незважаючи на те, що вони існують як церковні установи в країні протягом восьми століть. “Ніхто ніколи не ставив питання про існування правової суб’єктності цієї Церкви та її майнових прав на святині та інше заповітене церковне майно, про що існує безліч свідчень від Османської імперії до Королівства Чорногорії та СФРЮ!”

Як відомо, суперечка між Сербською Церквою та владою Чорногорію, яка почалася після ухвалення парламентом закону про свободу віросповідання та правовий статус релігійних громад, триває вже майже 7 місяців.

Прихильники СПЦ періодично збираються на масові акції, хресні ходи та молебні, протестуючи проти нового закону.

Comments are closed.