На одному із ресурсів РПЦвУ кажуть, що після перетворення стамбульської Святої Софії на мечеть “склалися реально хороші умови”, щоб звернутися до інших Помісних Православних Церков із закликом про проведення нового “Амманського собору”.

Російські православні оглядачі вважають, що є всі необхідні підстави для проведення відповідної зустрічі глав Церков і зазначають що важливо “проявити ініціативу”, передає Духовний фронт України.

“Необхідно просто зробити перший крок. Оперативно і без вагань”, – переконують російські ресурси.

Раніше повідомлялось, що РПЦ запустила інформаційну кампанію зі створення передумов для другого зльоту в Аммані. Програвши Фанару та Україні битву проти Томосу, РПЦ в особі Кирила Гундяєва вирішила направити всі сили і засоби на дискредитацію Вселенського Патріарха.

Нагадаємо, що Православні Церкви мали можливість обговорити усі спірні питання, зокрема й української автокефалії, на Критському соборі ще 2016 року. Проте Москва та деякі лояльні їй Церкви проігнорували цей Всеправославний собор.

Після надання Томосу про автокефалію ПЦУ Москва всіляко намагалась, на місцевому рівні і через посланців, дестабілізувати чи хоча б пригальмувати процес визнання ПЦУ.

Залучившись підтримкою одного із древніх патріархатів – Єрусалимського – Москва вирішила зібрати альтернативний Критському собор в Аммані і на ньому висунути потрібні їй рішення. Як очікувалось, на ньому мали бути присутні представники Грузинської і Антіохійської Церков. Однак, в результаті це перетворилося, по суті, на зустріч Сербського Патріарха із Московським. Таким чином, зимовий зліт змовників в Аммані виявився провальним.

Comments are closed.