У п’ятницю, 24 липня, в Стамбулі проходить церемонія відкриття Святої Софії у статусі мечеті.

До архітектурного комплексу від самого ранку почали приходити мусульмани, які бажають взяти участь в п’ятничній молитві, яка відбувається у Софії вперше за 86 років.

AA Photo

Люди зібралися як у самому приміщенні, так і поблизу нього, у ці хвилини саме триває мусульманська молитва.

Президент країни Реджеп Тайіп Ердоган також бере участь в церемонії. На відеокадрах видно, що у всіх, хто знаходиться в мечеті, в тому числі у турецького лідера, на обличчях маски, передає Інтерфакс-Релігія.

Для забезпечення безпеки на цьому масовому заході правоохоронцями розгорнуті контрольно-пропускні пункти. Також працюють співробітники медичних служб, які через пандемію коронавірусу вимірюватимуть температуру у всіх, хто приходить.

Зазначається, що перша мусульманська молитва триватиме протягом доби – до ранку суботи, 25 липня. Увесь цей час собор буде відкритим для вірян.

Напередодні в архітектурному комплексі завершилися останні підготовчі роботи. Християнські мозаїки і фрески на час мусульманських молитов закрили шторами.

  • 10 липня президент Туреччини підписав указ про зміну статусу Святої Софії. Цим указом передбачено переведення об’єкта у власність Управління у релігійних справах Туреччини, внаслідок чого він буде відкритий як мечеть, в якій буде можливо здійснювати відправлення мусульманського культу.
  • Дискусія навколо майбутнього собору Святої Софії в Стамбулі розгорнулася після того, як 29 травня, в чергову річницю падіння Константинополя, там відбулося читання Корану. Через тиждень президент Туреччини Реджеп Ердоган доручив вивчити можливість перетворення собору Святої Софії на мечеть. Пізніше міністр юстиції Абдулхаміт Гюль і міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу висловилися за те, щоб собор знову став мечеттю.
  • Проти виступали Вселенський Патріарх Варфоломій, країни Євросоюзу, організація ЮНЕСКО, Папа Римський. Ердоган заявив, що Анкара не орієнтується на думку інших держав.
  • Музейний статус храм Святої Софії отримав 1934 року за рішенням першого президента Туреччини Мустафи Кемаля Ататюрка. Від 1985 року собор включений в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Comments are closed.