28 липня українці відзначають звершену 1032 роки тому київським князем Володимиром подію Хрещення Руси-України, яка має віковічне значення не тільки для нашого народу, але й для всієї християнської Європи.

Про це повідомляється на сторінці ПЦУ у Facebook.

“Ця подія, по суті, визначила нас із вами – ті цінності, традиції, устрій, прагнення та засади, на яких ми з вами живемо. Християнська віра стала для наших прабатьків фундаментом суспільної моралі та громадського життя, наріжним каменем родинних цінностей і сімейних традицій. Святкуючи 1032-річчя Хрещення Руси-України, ми також споглядаємо на її багаті плоди – понад тисячолітню історію нашої освіти, писемності, науки, архітектури, мистецтва, культури”, – йдеться у повідомленні.

Світло Христової віри на наших землях було засвічено ще у І столітті святим апостолом Андрієм Першозваним та його учнями. Від того часу воно зростало й ширилося:

– 867 року київські князі Оскольд і Дир прийняли Христову віру.

– 954 року охрестилася і княгиня Ольга, бабуся Володимира Великого, яка стала першою християнкою на великокняжому престолі Київської держави.

– 988 року князю Володимиру, онуку княгині Ольги, судилося здійснити всенародне хрещення нашого народу.

Своїм подвигом він уподібнився апостолам, тому Свята Церква іменує його рівноапостольним та урочисто шанує його пам’ять.

“За десятки століть свого буття Українська Церква пережила багато славних і сумних подій. Незважаючи на поневолення, знеславлення, гоніння, заборони, наш народ назавжди лишився непохитним у православній вірі. І сьогодні, коли наша Церква є однією з 15-ти у Диптиху помісних автокефальних Православних Церков світу, ми можемо сміливо сказати, що це – логічне продовження довгого історичного шляху, розпочатого понад тисячоліття тому Володимировим Хрещенням Руси-України”, – йдеться у повідомленні священнослужителів.

“Наше завдання тепер: разом берегти наш вікодавній непохитний фундамент – нашу православну віру, нашу Українську Церкву та плекати в ній християнську душу нашого народу! Українська Церква – з народом: була, є і буде”, – наголосили у ПЦУ.

Зауважимо, що у цей час триває Божественна літургія у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі, до якої можна приєднатися онлайн. “Нехай наша спільна молитва лине на славу Божу”, – закликають у ПЦУ.

Дорогі брати і сестри! Сьогодні ми повнотою Православної Церкви України відзначаємо річницю великої історичної події, що сталася 1032 роки тому: Хрещення Руси у водах Дніпра. Приєднуйтеся онлайн до Божественної літургії у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі, нехай наша спільна молитва лине на славу Божу.

Опубліковано Православна Церква України Понеділок, 27 липня 2020 р.

Comments are closed.