Патріарх Московський Кирило заявив, що жодну з революцій в російській історії не можна порівняти за наслідками з Хрещенням Русі в X столітті, річниця якого відзначається 28 липня.

Про це очільник РПЦ сказав у вівторок після служби в храмі Христа Спасителя з нагоди дня пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, передає Інтерфакс-Релігія.

“Хрещення Русі – це, безсумнівно, висловлюючись сучасною мовою, революційна подія. Більш того, за наслідками її не можна порівняти з жодною подальшою революцією, тому що Хрещення радикально змінило життя народу, його культуру, систему його цінностей”, – сказав Патріарх Кирило.

Предстоятель РПЦ наголосив, що “найбільш грізна революція” на початку XX століття в Росії намагалася змінити систему цінностей, зруйнувати в першу чергу православну віру. “Але той факт, що ми в XXI столітті в цьому відродженому храмі Христа Спасителя згадуємо про ті мрії революціонерів з якоюсь поблажливою посмішкою, тому що нічого ж не вийшло, свідчить про те, що та прекрасно організована і потужна політична акція, що супроводжувалася в тому числі і насильством, не викоренила віри православної із нашого народу”, – сказав очільник РПЦ.

Серед іншого Патріарх Кирило Гундяєв, звертаючись до росіян, заявив, що “ми всі спадкоємці князя Володимира” (детальніше про те, хто є спадкоємцем Русі, дивіться у відео, знятому українськими істориками, братами Капрановими).

На закінчення Патріарх Кирило побажав, щоб “молитвами князя Володимира Господь благословив подальший історичний шлях” Русі, ймовірно, маючи на увазі Росію, яка претендує на спадок Русі.

Нагадаємо, у привітанні до українських вірян очільник РПЦ в Україні митрополит Онуфрій заявив, що князь Володимир хрестив не тільки “Київську Русь”, а й “велику Русь”

Comments are closed.