28 липня в приміщенні парламенту відбулася зустріч Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з головою Верховної Ради Дмитром Разумковим.

Також були присутні інші керівні особи парламенту – перший заступник голови ВРУ Руслан Стефанчук, заступник голови ВРУ Олена Кондратюк та голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, повідомляє пресслужба ПЦУ з посиланням на сайт ВРЦіРО.

У зустрічі взяв участь митрополит Київський і всієї України Епіфаній, який є черговим головуючим ВРЦіРО. Предстоятеля супроводжував архієпископ Євстратій.

“Символічно, що важливі питання обговорюємо у визначний для нашої історії день – 1032-у річницю Хрещення Київської Русі-України”, – зазначив Дмитро Разумков.

Голова парламенту подякував представникам Ради Церков за підтримку, яку сьогодні надає Церква державі в боротьбі за мир, повернення територій та відновлення територіальної цілісності України.

Голова Верховної Ради України звернув увагу на важливість пошуку діалогу в дискусійних питаннях.

“Є деякі законопроєкти, які знаходяться на розгляді Верховної Ради України та викликають дискусії не лише в церковному середовищі, але й дискусії серед парламентаріїв і в суспільстві. Я впевнений, що завжди можна знаходити спільні точки дотику, які будуть допомагати рухатися вперед. З багатьох питань у парламенті нам вдається досягати консенсусу. Переконаний, що в нашій спільній роботі з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій нам це теж вдасться”, – зазначив Дмитро Разумков.

Релігійні діячі запропонували налагодити постійний діалог Верховної Ради з релігійною спільнотою, як складовою частиною громадянського суспільства. ВРЦіРО висловила прагнення брати участь у громадському обговоренні  законопроєктів, пов’язаних із діяльністю релігійних організацій та у різних напрямках співпраці релігійних спільнот з представниками держави та суспільства.

Рада Церков звернула увагу керівництва парламенту на необхідності врахування зауважень громадськості до проєкту Закону “Про медіа”, щоб зберегти в Україні свободу слова. Зокрема, раніше ВРЦіРО звертала увагу на недоліки антидискримінаційних положень цього закону, які несуть у собі ризики для конституційного права на свободу вираження поглядів.

Також ВРЦіРО висловила свої аргументи проти ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (відомої як Стамбульська конвенція) в нинішньому її вигляді. Натомість релігійні діячі пропонують обговорити шляхи використання наявних в законодавстві України механізмів та подальшого вдосконалення нормативно-правових документів для впровадження більш ефективних програм підтримки жертв домашнього насильства.

Окрім того, під час зустрічі порушувалося питання прийняття комплексного Закону “Про військове капеланство” в редакції, узгодженій представниками конфесій.

“Переконані, що системний і конструктивний діалог і постійна взаємодія між Верховною Радою та релігійною спільнотою дозволить ефективно вирішувати складні суспільні проблеми, уникаючи непорозумінь і протестів, які виникають щоразу на тлі браку громадського обговорення важливих законодавчих змін”, – наголосив Предстоятель Православної Церкви України.

“Ми мали плідну розмову та сподіваємося, що за її підсумками будемо продовжувати співпрацю”, – зазначив Блаженнійший владика, підсумовуючи виступи членів ВРЦіРО.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій запевнила Дмитра Разумкова і присутніх керівних осіб парламенту у готовності делегувати фахівців від різних конфесій для постійної взаємодії з профільними комітетами та парламентськими фракціями у форматі робочих груп та публічних консультацій. Такий підхід, на переконання Ради Церков, дозволить вирішити означені вище та інші питання якісно та в інтересах багатоконфесійного народу України.

У листі, переданому Голові ВР під час зустрічі, ВРЦіРО навела й інші актуальні питання державно-конфесійних відносин, які потребують вирішення в діалозі між парламентом і релігійною спільнотою.

Comments are closed.