Вчені вперше довели походження 50 з 52 сарсенів – найбільших кам’яних блоків Стоунхенджа: їх перевезли з місцевості Вест-Вудс, розташованої за 25 кілометрах на північ від мегалітичного пам’ятника.

Бі-Бі-Сі назвала результати дослідження сенсаційними, передає Інтерфакс-Релігія.

Про дрібніші “блакитні камені” Стоунхенджа вже було відомо, що їх привезли з Вельсу. Походження сарсенів не могли в точності встановити протягом чотирьох століть, хоча була гіпотеза, що їх видобули десь під Мальборо (місто на Півдні Англії). Результати дослідження, яке встановило точне походження каменів, опубліковані в журналі Science Advances. Керував групою професор фізичної географії Девід Неш з Університету Брайтона.

Наукового прориву допомогло домогтися рішення учасника розкопок 1958 року народження, 89-річного Роберта Філіпса, повернути метровий уламок сарсена, який він зберігав в особистій колекції. У фонді English Heritage зазначили, що це рішення дало вченим можливість провести дослідження з руйнуванням зразка і стало вирішальним в дослідженні питання.

Вчені вивчили склад порід сарсенів, в тому числі за допомогою рентгенівської флуоресцентної спектрометрії. Вони встановили схожість 50 мегалітів за складом. Потім вони застосували до поверненого уламку мас-спектрометрії з індуктивно-зв’язаною плазмою й атомно-емісійну спектроскопію з індуктивно-зв’язаною плазмою і порівняли з результатами такого ж аналізу вибірки аналогічних каменів з різних каменоломень півдня Британії.

Автори дослідження вважають, що їхня робота може покласти початок новому обговоренню загадки, яким чином мегаліти були доставлені до місця будівництва Стоунхенджа.

Сарсени масою від 20 до 30 тонн утворюють центральну “підкову” з трилітів, а також є вертикальними опорами зовнішнього кола Стоунхенджа. Вважається, що він був зведений приблизно 2500 року до нашої ери.

Comments are closed.