Верховний суд Росії відмовився переглянути рішення про виселення громади Православної церкви України з Кафедрального собору святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги в Сімферополі.

Окупаційна влада Криму вимагає від української православної церкви залишити Кафедральний собор святих рівноапостольних Володимира та Ольги у Сімферополі вже понад рік.

Російські чиновники аргументують це тим, що термін дії договору з єпархією Української православної церкви Київського патріархату, яка перейшла у створену пізніше Православну церкву України, вже закінчився. Водночас російське Міністерство юстиції Криму відмовляє українському православному приходу в реєстрації на півострові.

Архієпископ Кримської єпархії Православної церкви України Климент розповів Крим.Реалії, що без основного собору в його громади на півострові практично нічого не залишиться.

– Якщо судові пристави почнуть виконувати це рішення, то це означатиме припинення існування Православної церкви України в Криму. Окрім цієї будівлі, у мене на півострові більше нічого не залишилося, окрім кількох житлових будинків у глухих сільських районах.

Зараз найгостріше питання: куди подіти майно?

Я не можу нічого вивезти, але й залишити в цій будівлі церковні цінності неможливо. У 2017 році пристави забрали все майно з першого поверху, і ми досі не знаємо, де воно.

У соборі залишилося унікальне зібрання живописних ікон, яке збиралося упродовж 25 років, там є роботи 18-19-го століть. Раніше момент виселення вдавалося відтягнути, оскільки за російським законом ми мали пройти всі суди, а зараз ми остаточно програли в Москві. Далі залишається тільки Європейський суд із прав людини ‒ і ми вже звернулися туди.

Архієпископ Климент висловлює надію на позачерговий розгляд скарги в ЄСПЛ, однак сумнівається, що російські чиновники в Криму виконуватимуть незручне для них рішення.

– Тому нам залишаються тільки молитви. Держава Україна залишила нас у 2014 році. Якщо все ж таки вдасться довести до кінця справу, яка була розпочата, завдяки моєму голодуванню ‒ передачу собору в Сімферополі в державну власність України ‒ можливо, влада тоді долучиться до нашого захисту.

Ні Офіс президента, ні Міністерство юстиції поки не долучилися до неї.

Прокуратура Автономної Республіки Крим відкрила кримінальні справи та намагається якимось чином через європейські суди змусити Росію виконувати міжнародні конвенції. У мене була зустріч з представником президента в Криму, і все. Зараз готуються нові зустрічі, але, на жаль, із великим запізненням. У Верховній Раді лежали всі необхідні постанови, які треба було винести на сесію, але цього не зробили.

Дійсно, ще на початку червня Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав проєкт постанови Кабінету міністрів про передачу Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира та Ольги в Сімферополі в державну власність України. За задумом авторів такого рішення, воно допомогло б побічно захистити майно ПЦУ у тимчасово окупованому Криму. Однак дотепер парламент так і не виніс це питання на голосування.

Comments are closed.