У дев’яту неділю після П’ятидесятниці Блаженнійший митрополит Епіфаній виголосив проповідь, у якій торкнувся питання основи християнства.

Нижче наводимо уривок проповіді владики, з повним текстом якої можна ознайомитися на сайті ПЦУ.

Ми знаємо, що сенс і значення всього, звершеного Господом нашим Ісусом Христом – Його проповідей, чудес, Хресної жертви, Воскресіння з мертвих – в тому, щоби кожна людина мала можливість прийти до Нього, і через Нього відновити єднання з Богом та осягнути блаженне вічне життя. Тож принципова відмінність християнства з-поміж інших релігійних та філософських вчень у тому, що його основа – у вічно живому і діючому Христі, Який був для перших учеників двадцять століть тому, є нині з нами і буде повік, аж до кінця історії цього світу. І Він простягає руку особисто кожному, хто бажає спастися від потоплення у бурхливих водах життєвого моря.

Спаситель залишив нам не лише спогад про Себе, не лише Свої слова, не лише засновану Ним спільноту, тобто Свою Церкву – Він Сам особисто був, є і залишається з нами. “Де двоє чи троє зібрані в ім’я Моє, там Я серед них” (Мф. 18: 20), – запевняє нас Спаситель.

Господь Ісус Христос – одна, єдина і незмінна основа, проте лише від нас, будівничих, залежить, що саме буде збудовано на цій основі, якої якості та цінності буде зведена будівля. Тож наше покликання – будувати самих себе як храм для Духа Святого, а не перетворюватися на капище для поклоніння власному “я”. Маємо розбудовувати себе як місце, гідне Божественної присутності, а не перетворюватися на зосередження гріховних нечистот.

Пам’ятаймо, що Христос зробив все, необхідне для того, щоби кожен міг збудувати дім спасіння – Він поклав основу, Він послав талановитих архітекторів – пастирів та духовних наставників, які скеровують нашу працю, Він без плати і без обмежень надає усі матеріали і для будівництва, і для оздоблення. Але від кожного з нас особисто залежить, чи правильно ми будуємо, чи вживаємо добрі матеріали для будівлі, чи належно використовуємо дароване нам. Тож, знаючи все це, маємо трудитися наполегливо, зі старанністю, слідуючи спасительним настановам Церкви Христової.

Comments are closed.