Священник РПЦ Федір Людоговський написав відритого листа очільнику Російської православної Церкви Кирилу. У листі він закликає патріарха звернутися до Путіна із застереженням не вводити війська в Білорусь. Цей лист священник опублікував на своїй сторінці у Facebook.

“Якщо Ви ще не зовсім відгородилися від реальності своїми помічниками і референтами, то розумієте, що президентські вибори в Республіці Білорусь були сфальсифіковані на користь беззмінного правителя, який на наших очах перетворюється на кривавого тирана. І Ви знаєте, що на вулиці міст цієї невеликої країни вийшли тисячі і тисячі громадян, не згодних з державною брехнею і з нехтуванням їхньої людської гідності. І Ви не можете не знати, що багато хто з цих людей піддалися жорстоким знущанням і садистським катуванням; десятки людей зникли безвісти – в нинішніх умовах, після тих кадрів травм і каліцтв, які обійшли весь світ, це може означати, що цих людей вже немає в живих”, — йдеться у листі.

Він також звинуватив Кирила у зміні риторики. “Знаючи все це, ви відправляєте своє привітання Лукашенко. А через п’ять днів ви, враховуючи поточну політичну кон’юнктуру, міняєте свою риторику, повідомляючи світу (через чиновника-мирянина) про свої молитв”.

“Прошу Вас звернутися безпосередньо до Президента Російської Федерації В. В. Путіна з пересторогою. Російська Федерація і її війська у жодному разі не повинні втручатися в те, що відбувається на території Республіки Білорусь, тим паче – на боці А. Г. Лукашенко, який втратив довіру свого народу і вчинив в останні дні тяжкі злочини проти громадян Білорусі. Ми знаємо, що ви перебуваєте в тісному контакті з Президентом Росії, ви берете участь в засіданнях Державної ради РФ, до Ваших слів прислухаються в Кремлі. Будь ласка, вживайте наявні у вас важелі впливу на благо країни, яку ви вважаєте канонічною територією Московського патріархату. На землі багатостраждальної Білорусі не повинна більше литися кров”, — пише Людоговський.

“У вас є шанс проявити мужність. У вас є шанс зробити християнський вчинок. Будь ласка, скористайтеся цим шансом”, — резюмував священник.

 

Comments are closed.