19 серпня Православна Церква відзначає велике дванадесяте свято – Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

“Ми згадуємо подію, яка відбулася під час земного життя Ісуса Христа на горі Фавор, де Він явив у світлі Свою Божественну славу трьом учням-апостолам, і де вони удостоїлися почути голос Бога-Отця: “Цей є Син Мій Улюблений, в Якому Моє благовоління; Його слухайте” (Мф. 17: 5), – повідомляють у ПЦУ.

На іконах, що зображують цю Євангельську подію, бачимо учнів Христових переляканими, адже вони не лише почули голос Бога-Отця, а й побачили Божу славу. А це було звершене для того, щоби ми прийшли до розуміння Істини, адже ті слова Господні адресовані не лише до учнів Христових, але й до всіх нас. Євангеліє оповідає, що коли учні Христові злякані попадали на землю, “Ісус підійшов, доторкнувся до них і сказав: встаньте і не бійтеся” (Мф. 17: 7). Так і нині – дотик благодаті Божої усуває із людського серця страх і бентеження, наповнює його силою та відвагою.

Навіщо Господь наш Ісус Христос преобразився перед апостолами? Спаситель, знаючи, що наближається час Його хресної смерті, для того, щоби через досвід особистого пізнання пояснити Своїм учням тайну добровільних страждань Сина Божого і, таким чином, утвердити в них їхню віру, “взяв Петра, Якова та Іоана, брата його, і вивів їх на високу гору одних і преобразився перед ними” (Мф. 17: 1-2). Спаситель не взяв з Собою на гору всіх апостолів, бо, за словами блаженного Феофілакта Болгарського, “Юда не був достойний своїми зрадницькими очима споглядати славу преображення Христового, а якщо б Господь залишив його одного під горою, то деякі люди могли б говорити, що саме ця обставина вразила його серце і спонукала до зради”, а преподобний Іоан Дамаскін доповнює, кажучи: “Нечестиві не побачать слави Твоєї, Христе Боже”.

На іконах Преображення Господнього поруч зі Спасителем ми бачимо найбільших старозавітніх пророків Мойсея та Іллю. Вони теж явилися тоді апостолам на горі Фавор, щоби засвідчити їм, а разом із ними і всім християнам, що Господь Ісус Христос є здавна провіщений пророками Месія і Спаситель світу, а також утвердити учнів Христових, а разом з ними і всіх християн, що за їхню віру, любов до Бога і людей, за подвиги на землі їх очікує осяяння Божою славою, як учнів і друзів Христових.

“Подія Преображення Господа Ісуса Христа вказує нам шлях до зміни життя, до нашого з вами преображення – зміни на краще, вдосконалення, руху до добра і Світла. А через внутрішнє преображення обов’язково прийдуть в життя й інші зміни – в особистому житті, у родині, в суспільстві”, – наголосили у ПЦУ.

На жаль, не всі хочуть змінюватися на краще, преображатися, бо часом видається легше падати, аніж підніматися, грішити, аніж боротися зі спокусами та гріхом, нарікають клірики.

“Проте насправді це є помилка, слабкість, хибність. Тож нехай сьогоднішнє свято Преображення Господнього буде нам правдивим дороговказом у нашому земному житті на шляху до життя вічного. Правди, миру, добра і Божого благословення всім вам”, – побажали вірянам у ПЦУ.

Comments are closed.