У день відзначення одного з дванадцяти найбільших свят Православної Церкви – Преображення Господнього, 19 серпня, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершив Божественну літургію святителя Іоана Золотоустого у кафедральному Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі.

Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

Його Блаженству співслужили митрополит Сімферопольський і Кримський Климент, намісник Золотоверхої обителі архієпископ Вишгородський Агапіт, всечесна братія монастиря та запрошене духовенство.

Після прочитання Євангелія Предстоятель помісної Української Православної Церкви виголосив першосвятительське слово проповіді.

“Сьогоднішнє свято стверджує нас у радості через усвідомлення, що Господь являє нам Себе, що ми можемо особисто спілкуватися з Ним, що Він кличе нас до преображення, щоби і ми, за свідченням євангелиста Матфея, були серед тих праведників, які «засяють, як сонце, в Царстві Отця їхнього» (Мф. 13:43). Однак лише від кожного з нас особисто залежить, чи приймемо ми цей дар і чи світло Божественне буде сяяти і в нас. Преображення – це Божий заклик до нас, і нехай кожен особисто дасть на нього гідну відповідь своєю вірою та побожним життям”, – наголосив він.

Згодом за богослужінням лунала всеукраїнська молитва за припинення пошесті згубної (епідемії).

Наприкінці святкової відправи Митрополит Епіфаній прочитав молитви на освячення винограду та плодів, після чого окропив приношення вірян освяченою водою.

Божественна літургія

Відзначаючи нинішнє свято, ми віримо, що Господь, Який преобразився на горі, преобразить колись і нас, наші душі і тіла. Але поряд із цим докладаймо зусиль для того, щоб очиститися духовно від гріха, щоб в нас панував Христос. Просімо ж у Господа духовного преображення для наших душ, щоб як апостоли, так і ми сподобилися бачити неприступне і вічне божественне світло Його і ввійшли у Царство Його слави.

Опубліковано Митрополит Епіфаній Вівторок, 18 серпня 2020 р.

Comments are closed.