Муніципальна поліція Чорногорії 19 серпня не пустила священників і мирян Сербського Патріархату до Преображенського храму в долині Іваново Корито на території національного парку Ловчен.

Про це повідомляє Credo Press з посиланням на Навігатор, який цитує повідомлення церковної громади міста Цетіньє.

“На цей раз цетиньскі священники і віряни не могли навіть підійти до Іваново Корито, не кажучи вже про те, щоб увійти у Преображенську церкву, щоб відзначити престольне свято, як годиться”, – нарікають представники церковної громади міста Цетіньє.

Зазначається, що правоохоронці не пустили процесію, незважаючи на те, що храм розташований у горах, далеко від інших населених пунктів. Ймовірно, представники громади таким чином натякали на те, що вони не створювали загрози поширення вірусу у період карантину.

“Нас зупинили за кілька кілометрів від храму”, – додали представники Сербського Патріархату.

  • 27 грудня 2019 року у Чорногорії ухвалили закон про свободу віросповідання, який передбачає повернення у держвласність релігійних об’єктів, що належали країні до 1918 року, коли вона була анексована Сербією. Зараз цими об’єктами без достатніх правових підстав володіє Сербський Патріархат, багато представників якого при цьому фактично не визнають незалежності Чорногорії і підтримують “русскій мір”.
  • Відтоді почалися масові протести, організовані Сербською Церквою.
  • Президент Чорногорії Джуканович звинуватив СПЦ у підтримці ідеї Великої Сербії, тобто сепаратизмі. 
  • Сербський сепаратизм в Чорногорії підтримала РПЦ, а президент Сербії Вучич забажав захищати сербів у Чорногорії.
  • Росія підтримує Сербську Церкву на рівні спецслужб: на мітингу в Косово помітили куратора з ГРУ РФ.
  • На підтримку СПЦ прибув очільник РПЦвУ ОнуфрійПосольство України в Чорногорії назвало Онуфрія російським митрополитом і закликало чорногорців не сприймати його як представника України та Української Православної Церкви.
  • У березні масові протести вірян були тимчасово припинені у зв’язку з оголошеним у Чорногорії карантином, однак, перерва тривала недовго. Нещодавно, у Чорногорії відбувся “хресний хід” із фаєрами.
  • Переговори між Сербською Церквою та урядом Чорногорії не дали результатів.

Comments are closed.