Ієрарх Кіпрської Православної Церкви, митрополит Константський Василь (Караянніс) засудив дії турецької влади щодо православних святинь і ЮНЕСКО, яка «не в змозі захистити культуру».

Про це повідомляє Romfea.

«Ганьба їм за свої дії», – так прокоментував ієрарх рішення влади Туреччини перетворити стародавній православний монастир Хора в Стамбулі з музею на мечеть.

«Ми [Церква Кіпру] мали достовірну інформацію про цей акт, і тому в заяві Священного Синоду стосовно собору Святої Софії також було посилання на цей турецький план. Ганьба їм за свої дії», – наголосив митрополит Константський Василь.

Також ієрарх зазначив відсутність належної реакції ЮНЕСКО на те, що відбувається в Туреччині.

«Якщо ЮНЕСКО не в змозі захищати культуру, необхідно створити іншу організацію, яка буде здатна реагувати», – сказав він.

Рішення перетворити монастир Хора на мечеть було прийнято всього через місяць після настільки ж неоднозначного перетворення собору Святої Софії у Стамбулі.

Історія цієї старовинної будівлі точно відображає історію собору Святої Софії. Церква Хора була середньовічним візантійським храмом із фресками XIV століття. Через півстоліття після завоювання Константинополя Османською імперією в 1453 році вона була перетворена в мечеть Каріе.

Після Другої світової війни мечеть стала музеєм Каріе. Група американських мистецтвознавців допомогла відновити оригінальні церковні мозаїки і відкрила їх для загального огляду в 1958 році.

Вищий адміністративний суд Туреччини схвалив перетворення музею на мечеть у листопаді.

Comments are closed.