Україна здобула свою канонічну автокефалію, яка залишиться назавжди, незважаючи ні на осіб, ні на обставини. Так вважає архієпископ Вселенського Патріархату Іов Геча, який дав ексклюзивне інтерв’ю Релігійній правді.

За його словами, історія нових автокефалій XIX і XX століть засвідчує, що це непростий, тривалий процес.

Він наводить приклади: болгари проголосили свою церковну незалежність в 1870 році, але Томос автокефалії був наданий Вселенським Патріархатом аж в 1945 році, через 75 років, і Церква Болгарії удостоїлася патріаршого статусу тільки в 1961 році. Це був дуже довгий процес. Інший приклад: Православна Церкви Польщі отримала Томос автокефалії від Вселенського Престолу в 1924-му як колишня частина Київської митрополії, але з цією автокефалією Церква Росії змирилася через чверть століття, в 1948 році. Албанці проголосили свою незалежну Церкву в 1922-му, але Вселенський Патріархат дав своє благословення на це лише в 1937-му. Церква Албанії була повністю знищена комуністичною владою, але з часом була повністю відроджена в 1991 р.

“Ніщо не стається миттєво, а є результатом довгих процесів, по волі Божій. Рік тому Православна Церква України нарешті удостоїлася канонічної автокефалії. Автокефалія була дана країні, а не окремим особам. Тому Україна здобула свою канонічну автокефалію, яка назавжди залишиться, незважаючи ні на осіб, ні на обставини”, – наголошує архієпископ.

Повний текст інтерв’ю читайте за посиланням.

Comments are closed.