У вівторок, 25 серпня, в аеропорті “Бориспіль” під час проходження паспортного контролю затримали 50 ізраїльтян, серед яких є жінки і діти.

Однак за декілька годин, після скандалу, що розгорівся, 25 із 50 паломників-хасидів почали пропускати в Україну, повідомляє “Главком”.

Паломники зазначають, що прилетіли до родичів в Умань на святкування юдейського нового року Рош-ха-Шана. Саме через це, вони вважають, що їх не впускають в Україну.

Юрист фонду імені Рабі Нахмана Ірина Рибницька зазначила, що жодної заборони на в’їзд до України громадянам Ізраїлю немає.

“Ми щойно телефонували в МЗС України і пресслужбу ДПСУ. Жодної заборони немає. І ніхто не знає, чому не пропускають громадян Ізраїлю в Україну”, – заявила Рибницька.

Нагадаємо, що Україна ухвалила рішення обмежити паломництво хасидів до Умані на свято Рош-ха-Шана 2020 року через пандемію коронавірусу. Водночас влада не уточнює, якими саме будуть обмеження.

Раніше стало відомо, що влада Ізраїлю може заборонити польоти в Україну. На цей час кожен третій хворий на коронавірус в Ізраїлі – представник ортодоксального сектора. Зокрема, головний координатор боротьби з коронавірусом у країні рекомендував уряду максимально обмежити виїзд паломників до Умані в Україну на могилу рабі Нахмана – в зв’язку з високою небезпекою спалаху масового зараження та розповсюдження хвороби.

Між іншим, Ізраїль може вивезти останки рабі Нахмана з Умані.

Як повідомлялося, міський голова Умані Олександр Цебрій заявив, що у разі масового приїзду прочан-хасидів на святкування іудейського Нового року — Рош ха-Шана — готовий заблокувати в’їзди до міста.

Comments are closed.