Призначенням нового екзарха у Білорусь Московський Патріархат показав білорусам: не мали і не маєте права на свою думку.

Таку думку висловив релігієзнавець Юрій Чорноморець у публікації у Facebook.

“Москва призначила єпископа – навіть не архієпископа – екзархом у Мінськ. Тобто предстоятель БПЦ за статусом виявився такий же, як очільник однієї з 79 митрополій РПЦ, яких скоро сотня буде. Не так важливо, хто він (лукашеніст і русміровець), головне – ніхто з білоруськими архієреями не порадився – кого ж вони хочуть мати першим”, – зауважив .

Це напряму суперчить канонам, зазначив експерт, адже у країні з давньою православною традицією явно має бути перший для єпископату, вибраний єпископатом, наділений ними довірою.

Новий екзарх РПЦ у Білорусі, єпископ Веніамін. Фото: creative commons

“Необхідність самостійності соборів єпископів у православних країнах – це аксіома канонічного права. І має бути повага – наприклад, коли Русь належала до Константинопольського патріархата, то предстоятеля висували на місці, і від Константинополя отримували благословення. Звичайно, відомі випадки, коли надавали іншого замість вибраного. Але самих сумнівів, що місцевий єпископат має право на свою думку – не було”, – пояснив Чорноморець.

Він вважає, що найголовніший посил Москви у цьому вчинку очевидний: “Не мали і не маєте права на свою думку”.

“Ось вам хлопчик, який буде говорити про Русь святу і триєдину, в яку треба вірити і якій треба поклонятися, і мовчіть та благоденствуйте. Все це сумно і викликає лише одне питання: і де ж тут відносини любові? Тут навіть немає простої поваги…” – додав релігієзнавець.

Comments are closed.