Головний рабин України Моше Реувен Асман заявив, що паломники виконуватимуть рішення українського уряду про заборону в’їзду іноземців, яку було встановлено строком на один місяць – до 28 вересня – через пандемію коронавірусу.

Про це повідомило Громадське, нагадавши, що за кілька днів до цього рішення представники юдейських релігійних організацій України мали зустріч з президентом Володимиром Зеленським.

“А коли Кабмін ухвалив таке рішення (про заборону в’їзду іноземцям — ред.), це був шок для нас, бо з президентом на зустрічі не йшлося про заборону в’їзду”,  зауважив головний рабин України Моше Реувен Асман.

Він не насмілився напряму пов’язати урядове рішення саме з паломниками, але сказав, що “якщо так вирішила держава, то ми будемо виконувати”.

“Позиція нашої святої Тори — бережіть, отче, наші душі, тобто здоров’я. Турбота про здоров’я і життя людей — вище усього і скасовує багато заповідей”, – додав Асман.

Хоча рабин переконаний, що в цій ситуації можна було знайти компроміс. Наприклад, дозволити в’їзд невеликій кількості людей, яких зобов’язати здати тести на COVID-19 до вильоту і після прибуття. А з аеропорту організовано доставити людей до місця паломництва й там максимально обмежити контакт з місцевими.

Що про це кажуть в Умані?

“Неможливо обмежити контакт. Вони вже ходять по місцевому базару і без масок”, — кажуть нам перехожі на центральній площі Умані.

“Наші діти сидять на карантині, а хасидів пускати? Ганьба!” — обурюється чоловік пенсійного віку.

“Це тут в центрі люди проти, а хто працює на Пушкіна, той чекає хасидів. Як це їх не пустити? Вони вже аванси проплатили за житло, витратили гроші на квитки, вже пізно”, — бідкається молода сім’я з дитиною, чоловік у якій працює сезонно в обслуговування паломників.

Вулиця Пушкіна — саме тут похований один з духовних лідерів хасидів раббі Нахман, і саме тут селяться та гуляють під час Рош га-Шана паломники. Всі вивіски та оголошення тут на івриті. І навіть Дональд Трамп з величезного банера вітає івритом.

В околицях Пушкіна вже налічують сорок невеликих готелів для паломників. Більшість з них будують самі хасиди, які врешті сюди переїхали жити та заробляти, — зараз це близько семи десятків сімей.

Як каже місцевий підприємець Хаім Хазін, 90% цих готелів побудовані без дозволів, бо місцева влада їх не дала. Тижневе проживання в готелі на Пушкіна та околицях у період Рош га-Шана обходиться від тисячі доларів.

Хаім має власний сувенірний магазинчик, де майже весь товар виробляється в Україні. Тож каже — від заборони паломництва постраждає не лише його сім’я, а й українці. “Оці кіпи плетуть бабці з навколишніх сіл. І за ці гроші вони живуть. Український турист, якщо сюди заходить, купує магнітик за 25 гривень. А хасид кіпу за 270 гривень, є різниця?” — риторично запитує Хаім.

Біля магазину зібрались місцеві таксисти. Вже зараз чатують на прибулих паломників, але основні їхні “жнива” починаються ближче до днів святкувань. “Вони не лише тут сидять. А по могилах по всій Україні їздять — Бердичів, Шепетівка, Гадяч, Меджибіж. Замовлень вистачає”, — каже таксист В’ячеслав.

“Від чого краще вмерти — від голоду чи від коронавірусу?” — втручається інший таксист. На запитання, чи не викликає страху те, що Ізраїль “червона зона”, він каже: “І “Софіївка” — червона! І на фонтанах – червона! Кругом червона зона! Але там чомусь люди можуть збиратися”.

Тут часто можна почути обурення на тему масового туризму на вихідних в місцевий парк “Софіївка”. Мовляв, у чергах за квитками збирається одночасно кількасот людей. А в “сухому” фонтані на центральній площі Умані постійно плескається тьма людей.

“В мера просто місцеві вибори. Треба якось рейтинг піднімати, бо хто не заробляє на Пушкіна, то ризикувати справді не хоче”, — додає таксист В’ячеслав.

“Коли мер їздив під Офіс президента ночувати, щоб заборонили паломників, — це був піар. Наші люди пішли туди його провідати вночі, принесли їсти, але мера там вже не було, він пішов ночувати в готель”, — сміється Хаім Хазін.

Адже місто добре заробляє на хасидах. 2019 року бюджет Умані поповнився на 7,5 млн гривень від діяльності підприємців, які залучені в обслуговування святкування Рош га-Шана. Щоправда, третину з цих грошей довелося витратити на прибирання Пушкіна та околиць.

“Місто зараз втратить, коли будуть хворіти й умирати уманчани!”, — категорично відрізав міський голова Цебрій на запитання про фінансові втрати для міста.

Comments are closed.