Команда археологів на чолі з Рамі Аравом, професором Небраського університету в Омасі, виявила на Голанських висотах руїни древнього поселення. Завдяки результатам розкопок фахівці змогли довести, що вони знайшли Віфсаїду, яка згадується в Біблії.

Про це повідомляє Daily Mail.

Згідно до біблейських текстів, в Віфсаїді Ісус зцілив сліпого і нагодував п’ять тисяч людей п’ятьма хлібами і двома рибами. Також відомо, що це село було батьківщиною апостолів Петра, Андрія і Філіпа.

Пошуки Віфсаїди тривали 32 роки. У своїй роботі археологи спиралися на праці єврейського історика Йосифа Флавія.

“Йосип Флавій вказував, що місто рзташоване  на “нижніх Голанах”, недалеко від гирла річки Йордан”, – сказав професор Арав, – в тому ж місці, де і проводяться розкопки. На місці древнього поселення вченим вдалося виявити рибальські снасті і руїни храму, присвяченого Юлії, дружині римського імператора Августа.

За попередніми оцінками, Вифсаїда була закинута і занепала в IV столітті. З Біблії відомо, що Ісус прокляв село, тому що його жителі не змогли покаятися навіть після божественних чудес.

Проєкт археологів ще не завершений, розкопки повинні були продовжитися цього літа. Поки вчені не можуть продовжувати дослідження, оскільки регіон затопило.

Comments are closed.