У Києві презентували масштабний мистецький проєкт відзначення 1075-річчя від початку правління святої княгині Ольги. Їй присвячено VI Міжнародний фестиваль мистецтв “Anne de Kyiv Fest”, який одночасно відбудеться в Києві, Луцьку та Дніпрі.

Про це повідомляє Укрінформ.

“Дві основні наші глобальні події можна буде побачити 12 вересня, у партнерстві з Укрінформом ми проводимо трансляцію о 17-й годині відкриття пам’ятника, там буде дуже багато цікавих сюрпризів, а також церемонію відкриття пам’ятника в Луцьку в рамках Дня міста, де буде посол Франції в Україні. Того ж дня о 20-й годині можна буде бачити пряму трансляцію з Дніпра балету Євгена Станковича “Княгиня Ольга” так само на платформі Укрінформу, і цілий день на Михайлівській площі ми показуватимемо балет частинами”, – розповів головний куратор Міжнародного фестивалю мистецтв “Anne de Kyiv Fest” Федір Баландін.

Через карантинні обмеження він попросив не створювати ажіотажу на місці події. На Михайлівській площі не буде масових заходів, а влаштують відеоінсталяцію на великому екрані, яку також можна спостерігати онлайн, не виходячи з дому.

Баландін нагадав, що спеціальними гостями фестивалю цьогоріч стали Луцьк і Дніпро, і пояснив, чому “Anne de Kyiv Fest” звернувся до постаті княгині Ольги.

“Цього року, як і минулого, ми почали орієнтуватися на рідню Анни Київської. Якщо минулого року головним героєм нашого фестивалю був Ярослав Мудрий – батько, то нинішнього року ми звернули увагу на прапрабабцю Анни Київської – княгиню Ольгу. І наймасштабніший проєкт останніх років, присвячений княгині Ользі, – це балет Дніпровського академічного театру опери та балету “Княгиня Ольга”, – зазначив Баландін.

12 вересня з нагоди 935-річчя Луцька урочисто відкриють пам’ятник Анні Київській. Церемонію відкриття пам’ятника та скверу, присвячених Анні Київській, побачать і кияни: у прямому ефірі та на спеціальній аудіовізуальній інсталяції на Михайлівській площі. Напередодні Київська міська рада ухвалила рішення, підготовлене департаментом суспільних комунікацій, про присвоєння скверу на Львівській площі (м. Київ) імені Анни Київської.

Масштабною імпрезою привітають із 244-літтям і Дніпро. За ініціативи фестивалю “Anne de Kyiv Fest”, Дніпровський академічний театр опери та балету відновив легендарний балет Євгена Станковича “Княгиня Ольга”, який 12 вересня можна буде подивитись online на декількох web-ресурсах. Також він стане частиною аудіовізуальної інсталяції на Михайлівській площі (біля пам’ятника київській княжні). Трупа театру готувалась до виступу в Києві, але через карантинні обмеження балет продемонструють online з Дніпра на кількох загальнодоступних платформах. Завершиться святкування показом відомого фільму Юрія Іллєнка “Легенда про княгиню Ольгу”, дубльованого українською мовою.

Comments are closed.