У Спасо-Преображенському кафедральному соборі Вінниці 14 вересня була звершена урочиста Божественна літургія з нагоди свята Собору вінницьких святих, дня церковного Новоліття та дня пам’яті преподобного Симеона Стовпника.

Очолили богослужіння митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Вінницький і Брацлавський Роман та митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній. Владикам співслужили клірики Вінницько-Барської єпархії ПЦУ та гості у священному сані.

Про це повідомляє пресслужба Вінницько-Барської єпархії.

Під час літургії, з нагоди дня тезоіменитства митрополита Симеона, підносилися особливі прохання за архипастиря.

Після літургії був відправлений молебень всім святим землі Вінницької і преподобному Симеону Стовпнику.

Після богослужіння владика Симеон привітав паству зі святом святих Вінницької землі. Зі словами вітань до митрополита Симеона звернувся владики Роман та Антоній, а також  ключар Спасо-Преображенського собору протоієрей Віталій Голоскевич та депутат Вінницької облради Валерій Коровій.

Довідка

Свято Собору Вінницьких святих було започатковане 2015 року Синодом РПЦвУ (УПЦ МП) за ініціативи митрополита Вінницького і Барського Симеона, який на той час був членом Синоду РПЦвУ.

2007 року митрополит Симеон поставив перед єпархіальним відділом історії завдання зібрати відомості про угодників Божих, які народилися або несли своє служіння на Вінниччині.

2019 року Собор Вінницьких святих увійшов до календаря єдиної канонічної Православної Церкви України.

Comments are closed.