Архієреї РПЦ в Україні (УПЦ МП) – митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука і вікарій Одеської єпархії архієпископ Южненський Діодор – перебувають з візитом у Чорногорії.

Про це повідомляє pravlife.org з посиланням на сайт Чорногорсько-Приморської митрополії СПЦ.

Зокрема, 13 вересня вони разом із керівником Сербського Патріархату в Чорногорії Амфілохієм відправили богослужіння в храмі Різдва Пресвятої Богородиці та святого князя Олександра Невського, розташованого на острові Светі-Стефан.

Після літургії митрополит Амфілохій зазначив, що “святий Олександр Невський – одна з найважливіших особистостей слов’янських народів”, мовляв саме тому йому присвятили храм на острові.

Також він привітав представників РПЦвУ, назвавши їх “архієреями нашої Київської Русі”, які “привезли нам благословення святого Олександра Невського”.

Зазначається, що перед цим митрополит Лука побував в Острозькому монастирі і відвідав обитель у Цетіньє, де вклонився його славетним святиням – десниці св. Іоанна Хрестителя, часточці Святого Хреста Господнього і мощам святого Петра Цетінського.

Нагадаємо, що князь Олексапндр Невський є російським національним героєм. Його образ використовується російською владою з пропагандистською метою ще від часів царя Петра І. Був канонізований Російською Церквою на Московському Соборі 1547 року.

Comments are closed.