Виконувач обов’язків президента Білорусі Олександр Лукашенко доручив уряду зв’язатися з Україною і домовитися про надання зеленого коридору для хасидів.

Про це повідомила пресссекретар Лукашенка Наталія Ейсмонт, передає Українська правда.

“При цьому Білорусь готова забезпечити транспорт. Наприклад, автобуси, на яких паломники будуть доставлені до пункту призначення (українських святинь) і назад, а потім в аеропорт для відправлення на Батьківщину. Всі ці функції наша країна готова взяти на себе і, звичайно, організувати процес максимально безпечно, в тому числі для того, щоб на ситуацію з захворюваністю на COVID це ніяк не вплинуло”, – сказала Ейсмонт.

Сотні хасидів "застрягли" на білорусько-українському кордоні: сподіваються прорватися в Умань.

Опубліковано BBC News Ukrainian Вівторок, 15 вересня 2020 р.

При цьому ситуація на кордоні залишається критичною. Як передає BBC News Ukraine, на білорусько-українському кордоні перебувають 690 хасидів, які досі сподіваються потрапити до України.

Водночас, за даними Держприкордонслужби, станом на 11:00 16 вересня на Чернігівщині, навпроти пункту пропуску “Нові Яриловичі”, перебували вже понад 1000 іноземців.

“Прикордонники забезпечують перевірку та супроводження представників волонтерських та релігійних організацій для передачі іноземцям, які перебувають на кордоні, продуктів харчування та води”, – повідомили прикордонники.

Підрозділи Держприкордонслужби у тісній співпраці з територіальними органами Нацполіції та Нацгвардії забезпечують належну охорону державного кордону, контроль за дотримання правил прикордонного режиму та режиму у пунктах пропуску з урахуванням обмежень щодо в’їзду іноземців на територію України, запевнили у пресслужбі ДПСУ.

Передісторія:

  • 14 вересня сотні хасидів намагалися потрапити в Україну з Білорусі. На кордон прибув голова ДПСУ.
  • Голова ДПСУ Сергій Дейнеко повідомив президенту Володимиру Зеленському, що прикордонники очікують ще більше 3 тисяч паломників, які прибуватимуть на ділянку українського кордону з Білоруссю.
  • Міністерство закордонних справ України звернулося до Білорусі з клопотанням не здійснювати оформлення на виїзд до України осіб, які не підпадають під категорію винятків з постанови уряду, що забороняє в’їзд на територію України іноземців.

Що було раніше:

  • 25 серпня на нараді під головуванням президента України Володимира Зеленського ухвалили рішення про обмеження паломництва хасидів до Умані для святкування Рош га-Шана.
  • В ніч проти 28 серпня набула чинності заборона в’їзду на територію України іноземних громадян. Водночас уряд прописав низку винятків.
  • 4 вересня стало відомо, що коронавірусну хворобу COVID-19 діагностували у шістьох паломників-хасидів, які приїхали в Умань до введення заборони на в’їзд в Україну іноземців

Comments are closed.